Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαμορφούμενες συνθήκες στην Κύπρο, μετά και τη φορτισμένη συναισθηματικά προεδρική άρνηση στο Σχέδιο Ανάν, προκαλούν πυρετό στην ελληνική κυβέρνηση. Γενική είναι η αίσθηση ότι το «όχι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, καθώς το διάγγελμα του Προέδρου κ. T. Παπαδόπουλου άγγιξε ευαίσθητες χορδές του κυπριακού λαού και ενίσχυσε τις φοβίες και την καχυποψία έναντι του προτεινόμενου συμβιβασμού.

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι είναι δύσκολο πια να αλλάξει το κλίμα. Υπολογίζουν ότι το ΑΚΕΛ του κ. Χριστόφια μπορεί να αντισταθμίσει ώς ένα βαθμό την επίδραση του προεδρικού διαγγέλματος, αν πραγματικά θελήσει να προβάλει τα θετικά στοιχεία του Σχεδίου Ανάν και επιχειρήσει στο επόμενο διάστημα μια δυναμική εκστρατεία υπέρ του «ναι». Ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση όμως δεν αναμένουν πλήρη ανατροπή, καθώς το κλίμα στην Κύπρο είναι σχεδόν διαμορφωμένο και δεν μπορεί να μεταβληθεί ριζικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής είναι σοβαρά προβληματισμένος από τις εξελίξεις, αναλογιζόμενος τις συνέπειες ενός «όχι». O ίδιος, όπως μεταδίδουν στενοί συνεργάτες του, παραμένει στη λογική του «ναι», θεωρεί πως το Σχέδιο Ανάν προσφέρει ένα λογικό συμβιβασμό σε μια υπόθεση που δεν μπορεί να κερδηθεί αλλιώς και επιπλέον επαναλαμβάνουν πως το γενικότερο συμφέρον Ελλήνων και Κυπρίων επιβάλλει την αποδοχή του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρ’ ότι δεν δηλώνεται δημοσίως, αποδίδουν εξαιρετική σημασία στη διατήρηση καλού κλίματος στις σχέσεις με την Τουρκία και επιπλέον δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τους μεγάλους και ισχυρούς συμμάχους σε Ευρώπη και Αμερική. Μάλιστα στις ιδιαίτερες συνομιλίες τους επικρίνουν τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. T. Παπαδόπουλο ότι αποσιώπησε τα θετικά στοιχεία του Σχεδίου Ανάν, όπως για παράδειγμα τις μη μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής θα προσέλθει στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την προσεχή Πέμπτη με την ελπίδα να εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και με εδραία την πεποίθηση ότι το Σχέδιο Ανάν προσφέρει ένα λογικό συμβιβασμό για το κυπριακό ζήτημα. Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν θα πει, όπως ακριβώς μετέφερε στην «K» ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, ένα καθαρό «ναι» ή θα περιορισθεί στην περιγραφή του. Σε καμία όμως περίπτωση, βεβαίωναν, δεν θα ταχθεί με το «όχι».

Τούτων δεδομένων στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι αξιολογούν σενάρια για την επομένη του δημοψηφίσματος στην Κύπρο. Με την υπόθεση ότι το «όχι» έχει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι πεπεισμένοι ότι «μετά τις 24 Απριλίου θα ακολουθήσει μια πολύ κακή περίοδος για μας και για τους Κυπρίους».

Εκτιμούν ότι Ελλάδα και Κύπρος το λιγότερο που θα περάσουν είναι μια περίοδο διπλωματικής πίεσης ή και έμμεσων αντίμετρων στην Ευρωπαική Ενωση και αλλού. Γνωρίζουν ότι η χώρα δεν περνά και τις καλύτερες μέρες της. Είναι ανοιχτή σε πολλά μέτωπα, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι την οικονομία και πιθανώς οι ανοχές από τους ισχυρούς συμμάχους μας να πάψουν.

Οπως και να έχει ένα «όχι» στην Κύπρο δεν στρώνει δρόμο με ροδοπέταλα ούτε στην Αθήνα ούτε στη Λευκωσία. Οσο και αν οι δημοσκοπήσεις δίδουν μεγάλα ποσοστά στο «όχι» η αβεβαιότητα έχει φωλιάσει στους Κυπρίους, κάτι που εκφράζεται στην κίνηση κεφαλαίων. H Λευκωσία γνωρίζει ότι η Κοινότητα θα αντιμετωπίσει με καχυποψία το νέο εταίρο της, θεωρώντας ότι «έπαιξε» μαζί της, εξασφάλισε την ένταξη και μετέφερε ατόφιο στους κόλπους της το πρόβλημά της.

Οσο και αν πολλοί αντιμετωπίζουν τα παραπάνω ως κινδυνολογία είναι βέβαιο ότι μια ελληνοκυπριακή αρνητική απάντηση στο Σχέδιο Ανάν θα ορθώσει εμπόδια, θα φέρει περιπλοκές και το ζητούμενο πια είναι να μην αποτελέσει ευκαιρία για τα χειρότερα σε μια εποχή εμφανώς ταραγμένη, ειδικά σε τούτη την τόσο κοντινή προς τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή