Υλοποίηση των δεσμεύσεων

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άμεσα αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα μέσω του νέου προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, με πρώτο στόχο την αντιμετώπιση του σημαντικότερου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος, που είναι η ανεργία. Στόχος είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών της, ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχει υποχωρήσει κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που κληρονόμησε, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής, η κυβέρνηση με βάση τις οδηγίες του πρωθυπουργού κ. K. Καραμανλή, θα προχωρήσει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας για νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να επιδιώξει σε δεύτερο στάδιο τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας.

Το πολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός προς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία καλούνται να προχωρήσουν τάχιστα στην υλοποίηση των συγκεκριμένων αποφάσεων. Το πλαίσιο αυτό καθορίζεται με τις κατευθύνσεις του κ. Καραμανλή, σύμφωνα με τις οποίες: «Ο,τι λέγαμε προεκλογικά, ισχύει και εφαρμόζεται μετεκλογικά. Γίνεται ήδη μία συστηματική και εντατική δουλειά. Τηρούμε τη συμφωνία τιμής που κάναμε με τους πολίτες. Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Επιδιώκουμε συναινετικές διαδικασίες. Επιμένουμε στην ορθή εφαρμογή των νόμων».

Κοινωνικό πακέτο

Το πρώτο κοινωνικό πακέτο παροχών, που θα υλοποιηθεί πριν από το νέο έτος αφορά:

-Τον νόμο για τα πανωτόκια. Πρόκειται για τη γνωστή ρύθμιση που θα προωθήσουν τα συναρμόδια υπουργεία, με βάση την οποία οι δανειολήπτες δεν θα πληρώνουν για ληξιπρόθεσμα χρέη ποσό τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Σχετική συμφωνία έχει ήδη επιτευχθεί με τους εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ταυτόχρονα, έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε ο νέος νόμος να είναι εναρμονισμένος με τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα προωθηθούν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη. Στο ίδιο «κεφάλαιο» συμπεριλαμβάνονται, ανάλογα με τις περιπτώσεις, η κατάργηση ή η μείωση των «υποχρεώσεων» των πολιτών, δηλαδή των ποινών για χρέη, προς τις τράπεζες, ακάλυπτες επιταγές κ.λπ. Οι ποινές που προβλέπονται θα μειωθούν, αφού το ουσιαστικό πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στα πανωτόκια.

-Τη νομοθετική ρύθμιση για το ΕΚΑΣ, το οποίο θα λάβουν περισσότεροι από 30.000 συνταξιούχοι που δεν το είχαν εισπράξει το 2004. Ταυτόχρονα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης προβλέπουν τον εξορθολογισμό του ΕΚΑΣ.

-Την κατάργηση από την 1η Ιουλίου της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις, που θα οδηγήσει σε αύξηση της τάξης του 1,5%-5%. H αυξηση που θα προκύψει θα φθάνει έως και τα 100 ευρώ. Στόχος είναι η ανακούφιση των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων.

-Τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων με το Προεδρικό Διάταγμα που προώθησε ήδη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Στα μέτρα αυτά θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και στην εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, όπου και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής.

Οι ρυθμίσεις του νέου έτους

Με βάση πάντα τον κανόνα για νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού. Ωστόσο τα πρώτα βήματα των ουσιαστικών τομών και μεταρρυθμίσεων θα προχωρήσουν εντός του νέους έτους, καθώς η κυβέρνηση και για πολιτικούς και για ουσιαστικούς λόγους, επιθυμεί να υπάρξουν ορατά-απτά αποτελέσματα έως το τέλος της τετραετίας…

Αποτελέσματα που, όπως συνηθίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να υπογραμμίζει, «μας οδηγούν πιο κοντά στο όραμα μιας ισχυρής κοινωνίας συμμετοχής, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Το όραμα μιας Ελλάδας που αναπτύσσεται δυναμικά σε κάθε περιφέρεια, μιας δυναμικής Ελλάδας στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί περισσότερες θέσεις δουλειάς και μοιράζει σε όλους πιο ισόρροπα και πιο δίκαια τους καρπούς της ανάπτυξης».

Τα πρώτα μέτρα που θα προχωρήσουν και με βάση τον νέο προϋπολογισμό αφορούν:

-Τη δημιουργία Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης και την προώθηση μέτρων που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

-Την ανασυγκρότηση και στήριξη του ΕΛΓΑ, ώστε οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται σε ένα τρίμηνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να καταβάλλονται έντοκα.

-Την προώθηση σχεδίων νόμων που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λιμενικής υποδομής, την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ακτοπλοΐας. Ειδική μέριμνα για τα νησιά, με μη βιώσιμες γραμμές – άγονη γραμμή…

-Τη φορολογική μεταρρύθμιση. Στόχος να ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και οι απλοί πολίτες.

-Τη δραστική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Μείωση του συντελεστή φορολογίας, των αδιανεμήτων κερδών για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ στο 25%.

-Μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις O.E., τις E.E., τις δικηγορικές και συμβολαιογραφικές εταιρείες στο 20%. Το νέο φορολογικό πλαίσιο θα παρουσιασθεί έως το προσεχές φθινόπωρο.

-Τον χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης, της οικογένειας με τρία παιδιά.

-Την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι άνεργοι, νέοι και νέες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μία επιπλέον διετία, προκειμένου να παρατείνεται η φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών τους.

-Την ελεύθερη επιλογή γιατρού και την κατάργηση της λίστας φαρμάκων.

-Την καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή