Τρεις αιτίες του ηχηρού «όχι»

Τρεις αιτίες του ηχηρού «όχι»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι προαναγγελθέν σε μεγάλο βαθμό, το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα του Σαββάτου επί του Σχεδίου Ανάν εξέπληξε ως προς το εύρος του, καθώς στην Αθήνα κυρίως, αλλά και στη Λευκωσία, λίγοι ανέμεναν πως θα συγκέντρωνε ποσοστό που θα προσέγγιζε το 76%.

Ομως μια προσεκτική ανάλυση των τάσεων της κυπριακής κοινής γνώμης, όπως αποτυπώθηκε στα exit polls της ψηφοφορίας (πηγή η RAI για λογαριασμό του «Μέγκα») αποκαλύπτει τρεις βασικούς λόγους που αιτιολογούν πλήρως τη συντριπτική απόρριψη του σχεδίου του γενικού γραμματέα του OHE: Πρώτον, στο δημοψήφισμα του Σαββάτου τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, και κυρίως το πρώτο, ήλθαν σε ρήξη με την εκλογική τους βάση, η οποία προσανατολίστηκε σε καταλυτικό για την τελική έκβαση του δημοψηφίσματος βαθμό προς το «όχι». Δεύτερον, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, οι ψηφοφόροι μεγαλύτερων ηλικιών δεν τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου λύσης, αλλά επέδειξαν απορριπτική συμπεριφορά της ίδιας σχεδόν έντασης με τους νέους ψηφοφόρους. Τρίτον, το Σχέδιο Ανάν -ή γενικότερα η προοπτική λύσης- δεν καθησύχασε στον ελάχιστο βαθμό τα αισθήματα ανασφάλειας που έχουν δημιουργήσει στους Ελληνοκυπρίους η εισβολή και η κατοχή.

Οπως προαναφέρθηκε, το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος του Σαββάτου ήταν η αναντιστοιχία μεταξύ των τοποθετήσεων της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ και της πολιτικής συμπεριφοράς της εκλογικής βάσης των δύο μεγαλύτερων κυπριακών κομμάτων. O ΔΗΣΥ, ως γνωστόν, διά του προέδρου του κ. N. Αναστασιάδη τάχθηκε υπέρ του «ναι». Ομως, σύμφωνα με το exit poll της RAI, το 62% των ψηφοφόρων του επέλεξε τελικώς το «όχι». Υπέρ του «όχι» τάχθηκε και το 80% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ ακολουθώντας τη σχετική προτροπή του γραμματέα του κόμματος κ. Δ. Χριστόφια. Ομως, είναι σαφές ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ διαμόρφωσε την τελική της θέση υπό την πίεση των τάσεων της κοινής γνώμης και της εκλογικής βάσης του κόμματος και δεν συνέβη το αντίστροφο. Αντίθετα, τα δύο μικρότερα κόμματα, το ΔΗΚΟ του προέδρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και η ΕΔΕΚ, συσπειρώθηκαν σε ποσοστά της τάξης του 90% και του 85% αντιστοίχως στην απορριπτική γραμμή.

Συντριπτική υπήρξε η άρνηση του Σχεδίου Ανάν και από όλες ανεξαιρέτως τις ηλικιακές ομάδες. Βεβαίως, την «πρωτοκαδεθρία» είχαν οι νέοι από 18 έως 24 ετών με ποσοστά της τάξης του 82%. Ομως, ακόμη και στις ηλικίες άνω των 65 ετών που θεωρητικά ήταν πιθανότερο να ταχθούν υπέρ της επανένωσης, έστω με τις δυσλειτουργίες και την προβληματικότητα του Σχεδίου Ανάν, η ψήφος υπέρ του «όχι» ήταν συντριπτική και έφθασε το 73% προσεγγίζοντας σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Ενδεικτικό, τέλος, της καταλυτικής υπεροχής του «όχι» που είχε διαμορφωθεί μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, μετά και το ναυάγιο των συνομιλιών της Λουκέρνης, είναι ότι τη συγκεκριμένη επιλογή έκανε και το 71% των προσφύγων, παρά τις σχετικές πρόνοιες του σχεδίου.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτικών παραγόντων από όλα τα κόμματα στην Ελλάδα ερμηνεύει το συντριπτικό «όχι» του Σαββάτου ως δηλωτικό της απροθυμίας των Ελληνοκυπρίων να συμβιώσουν εκ νέου με τους Τουρκοκύπριους, από τις απαντήσεις στο σχετικό ερώτημα των exit polls προκύπτει πως πλέον καθοριστική ήταν η γενικευμένη ανασφάλεια που προκάλεσε στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη η προοπτική επανένωσης της νήσου με βάση τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν. Ειδικότερα «όχι» επικαλούμενο λόγους ασφαλείας είπε το 75%, ενώ μόλις το 13% αιτιολόγησε την επιλογή του με το σκεπτικό ότι «προτιμά να ζει χωριστά από τους Τούρκους». Τέλος, το 7% επικαλείται τη στάση του προέδρου της Κύπρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και το 5% το οικονομικό κόστος από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή