Καμιά μομφή για το «όχι», ευχές για επίλυση

Καμιά μομφή για το «όχι», ευχές για επίλυση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφώς ηπιότερο του αρχικώς αναμενόμενου και έτσι απόλυτα ικανοποιητικό για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά, υπήρξε το τελικό ανακοινωθέν του Συμβουλίου. Βασικά γνωρίσματά του είναι πως αποφεύγεται οιαδήποτε μομφή κατά των Ελληνοκυπρίων για το «όχι», τονίζεται η «αποφασιστικότητα» της Ενωσης να υπάρξει «σύντομα» επίλυση του Κυπριακού και δίνεται εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει άμεσα την παροχή της ύψους 259 εκατ. ευρώ οικονομικής ενίσχυσης προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως άλλωστε είχε ζητήσει και η Λευκωσία.

Ωστόσο, μέχρι να καταλήξουν οι «15» υπήρξαν έντονες, σκληρές διαπραγματεύσεις, υπό τη σκιά ενός ελληνικού βέτο, σε περίπτωση που επικρατούσαν ορισμένες από τις ακραίες απόψεις, που εκφράστηκαν και προέρχονταν κυρίως από τη βρετανική πλευρά, καθώς το Λονδίνο επεχείρησε να επιβάλει την πρόθεσή του, να αποσταλεί στον πρόεδρο Παπαδόπουλο ένα μήνυμα εντονότατης αποδοκιμασίας της Ενωσης.

Ετσι, μεταξύ άλλων υπήρξαν πιέσεις από ουσιαστικά το σύνολο των κρατών-μελών, να εισαχθεί κάποια μορφή έντονης καταδίκης του ελληνοκυπριακού «όχι», καθώς και να δίνεται εντολή προς την Επιτροπή να αναπτύξει άμεσες και απ’ ευθείας σχέσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά ή ακόμα να υπάρξει συνολική τροποποίηση των κανονισμών της Ενωσης ώστε να επωφελούνται απευθείας και «μονοδιάστατα», όπως το έθεσε αργότερα Ελληνας διπλωμάτης, οι Τουρκοκύπριοι. Φυσικά δε, υπήρχε μια επιθυμία να τονισθεί ότι το Σχέδιο Ανάν υπήρξε πράγματι η τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο και πως στο εξής θα πρέπει να «δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στους Τουρκοκυπρίους να συμμετάσχουν στην Ενωση», χωρίς να γίνεται καμμία νύξη για το καθεστώς υπό το οποίο θα επιτευχθεί αυτό.

Με τη Βρετανία, θα πρέπει να σημειωθεί, συντάχθηκε η Γερμανία, με τον κ. Γιόσκα Φίσερ (ο οποίος ιδιαίτερα ενοχλημένος διέκοπτε συνεχώς τον Κύπριο ομόλογό του Γ. Ιακώβου) να τονίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί στους Ελληνοκυπρίους καλύτερη λύση από εκείνη που προβλέπει το Σχέδιο Ανάν. Ανάλογη στάση τήρησε και η Ουγγαρία. Αντιθέτως, την πλήρη διαφωνία του στην εγκατάλειψη των προσπαθειών επίλυσης με παράλληλη έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους εξέφρασαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και οι ομόλογοί του της Ολλανδίας και του Βελγίου. Με την ελληνική πλευρά να απειλεί εμμέσως με βέτο, διευκρινίζοντας ότι ένα τέτοιο κείμενο δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα, τελικά πρυτάνευσε η λογική. Ετσι, στο κείμενο, όπως αυτό εγκρίθηκε τελικά, απλώς «σημειώνεται» το αποτέλεσμα και εκφράζεται η «έντονη θλίψη» της Ενωσης για τη μη επανένωση της νήσου πριν από την 1η Μαΐου. Ομως τονίζεται αμέσως η «αποφασιστικότητα» με την οποία θα επιδιώξει η E.E. «να διασφαλίσει ότι οι Κύπριοι σύντομα θα επιτύχουν το κοινό πεπρωμένο τους ως πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου εντός της Ενωσης». Οπως το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, «αν σκεφθεί κανείς υπό ποιες συνθήκες ήρθαμε, δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή