Υπό διαρκή αμφισβήτηση η ηγεμονία Παπανδρέου

Υπό διαρκή αμφισβήτηση η ηγεμονία Παπανδρέου

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρελθόν αποτελούν πλέον για τον κ. Γ. Παπανδρέου οι ημέρες αδιαμφισβήτητης ηγεμονίας στο ΠΑΣΟΚ, καθώς δύο μήνες μετά τη δεινή ήττα της 7ης Μαρτίου, η κριτική για την ποιότητα της αντιπολίτευσης που ασκεί διαπερνά όλα τα κλιμάκια της πυραμίδας του κόμματος.

Το αρνητικό για τον κ. Παπανδρέου κλίμα επιτείνει η εμφανής έλλειψη συντονισμού των κορυφαίων στελεχών και η αδυναμία πολιτικής διεύθυνσης συνολικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ίδιου του στενού του επιτελείου. Ετσι, έχουν αρχίσει ήδη να «ανθούν» και πάλι τα φαινόμενα των προσωπικών στρατηγικών εκ μέρους των λεγόμενων πρωτοκλασάτων ή, στην καλύτερη περίπτωση, των διακριτικών αποστάσεων από τις επιλογές του.

Δεν είναι λίγοι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκείνοι που εκτιμούν ότι ενδεχόμενο νέο αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα θέσει σε ισχυρή δοκιμασία το ηγετικό προφίλ του κ. Παπανδρέου. Και θα καταστήσει ιδιαίτερα δυσχερές το εγχείρημα της εκ βάθρων αλλαγής του κόμματος, που προετοιμάζει με μοχλό το συνέδριο του προσεχούς Νοεμβρίου.

Οι δυσλειτουργίες στο ΠΑΣΟΚ αναδεικνύονται αρχικά από την έντονη κινητικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής της επιτροπής Ευρωεκλογών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος. O κ. Βενιζέλος δεν έχει διαφοροποιηθεί από κεντρικές θέσεις του κόμματος. Ομως, έμπειρα στελέχη που κινούνται στη σφαίρα επιρροής του προέδρου, υποστηρίζουν πως με τις συνεχείς παρεμβάσεις του, ο πρώην υπουργός θέλει όχι μόνο να υπογραμμίσει πως είναι πλέον ο «νούμερο δύο» στο κόμμα, αλλά και να αναδείξει στην βάση του ΠΑΣΟΚ την «υποτονική πολιτική παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου».

Εξάλλου οι τάσεις αυτονόμησης του κ. Βενιζέλου, αλλά εσχάτως και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδη εκφράστηκαν και έμπρακτα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφότεροι οργάνωσαν τις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας με τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν τον κ. Παπανδρέου. Και δεν είναι ίσως τυχαίο ότι για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσω κύκλων του έκρινε προχθές σκόπιμο να αφήσει αιχμές «εναντίον των στελεχών που επιζητούν υπέρμετρη προβολή».

Ασυντόνιστοι συντονιστές

Παράλληλα, εμφανές είναι το πρόβλημα συντονισμού των αd hoc επιτροπών που έχει δημιουργήσει ο κ. Παπανδρέου. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκρότησε το άτυπο «συντονιστικό» με τους κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Αννα Διαμαντοπούλου, Ρέππα, Καστανίδη, Σκανδαλίδη και Πετσάλνικο, το σχήμα των συντονιστών στη Βουλή με τη συμμετοχή των κ.κ. Μαρίας Δαμανάκη, Πάγκαλου, Παπαδόπουλου Τσούρα, Παπουτσή και Διαμαντοπούλου, και την επιτροπή ευρωεκλογών στην οποία μετέχουν και προβεβλημένα στελέχη, όπως η κ. Βάσω Παπανδρέου. Ομως, σύμφωνα με μετέχοντες και στις τρεις ανωτέρω επιτροπές, «υπάρχει ακόμη σαφές έλλειμμα συντονισμού και επικοινωνίας τόσο μεταξύ των μελών τους, αλλά και των ίδιων των οργάνων με τον Γ. Παπανδρέου».

Ακρως προβληματική είναι η κατάσταση και στο προσωπικό επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου. Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον δεν λειτουργούν ως «σφιχτή ομάδα», αλλά αναπτύσσουν αποκλίνουσες στρατηγικές. Εσχάτως, η σύγκρουση είχε επικεντρωθεί στα πρόσωπα των κ. X. Παμπούκη -ο οποίος πρότεινε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη δημιουργία ενός επιτελικού πολιτικού οργάνου- και από την άλλη πλευρά της κ. Ρεγγίνας Βάρτζελη και του κ. Συναδινού. Οπως αναφέρουν δε πληροφορίες, για λίγες ημέρες ο κ. Παμπούκης είχε αποστασιοποιηθεί πλήρως, αλλά εσχάτως επέστρεψε στα καθήκοντά του.

Οι έως τώρα κινήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου έχουν δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις του με στελέχη που τον στήριζαν παραδοσιακά, όπως οι κ. Λιβάνης και Παπούλιας, και βεβαίως με όλους τους πρώην βουλευτές που με κοινή τους δήλωση τάχθηκαν υπέρ της στάσης του προέδρου της Κύπρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στο δημοψήφισμα επί του Σχεδίου Ανάν. Λέγεται δε, πως ορισμένοι φλερτάρουν πάντα με την ιδέα κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές με στελέχη του ΔΗΚΚΙ τα οποία διαφώνησαν με την επιλογή του κ. Δ. Τσοβόλα για την αναστολή λειτουργίας του κόμματος.

Κόμμα υπό έλεγχο

Η προβληματική εικόνα που εμφανίζει δύο μήνες μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει αδιάφορα τα κορυφαία στελέχη, όπως οι κ. Τσοχατζόπουλος, Βάσω Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου. Ομως, όλοι αναγνωρίζουν πως το διάστημα που ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος είναι μικρό, και διατυπώνουν την εκτίμηση πως παρά τις έως τώρα καθυστερήσεις τα υφιστάμενα κενά «συντονισμού» θα καλυφθούν σύντομα.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον και ο κ. Παπανδρέου είναι πλήρως ενήμερος για το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ και προετοιμάζει τις δικές του κινήσεις. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται αποφασισμένος να αποστείλει σαφές μήνυμα πως δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών και ότι διατηρεί τον πλήρη έλεγχο του κόμματος. Ως όχημα για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων θέσεων ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αξιοποιήσει τις συναντήσεις που έχει προγραμματίσει για την τρέχουσα εβδομάδα ο γραμματέας της K.O. κ. Δ. Ρέππας εν όψει των ευρωεκλογών, με τους νυν και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναθέρμανση των σχέσεών του με το λεγόμενο «Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ», αλλά και με προβεβλημένα στελέχη των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη, τα οποία στην παρούσα φάση στερούνται διακριτού ρόλου. Ενώ, τέλος, μελετάει και το ενδεχόμενο ενός ουσιαστικού «ανοίγματος» προς το στελεχικό δυναμικό του ΔΗΚΚΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή