Οι κατευθύνσεις Καραμανλή

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιονομική απογραφή, μακριά από την «εικονική πραγματικότητα» του ΠΑΣΟΚ, θα περιγράψει κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής. Εξηγώντας ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί την οικονομία της χώρας, ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει τις τεράστιες «μαύρες τρύπες» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που μέχρι σήμερα δεν είχαν προσμετρηθεί (συσσωρευμένα χρέη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές τους, οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η τεράστια μαύρη τρύπα της ATE από τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές, οι υπερβάσεις στο κόστος των ολυμπιακών έργων και οι άγνωστες αμυντικές δαπάνες).

Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψουν, όπως υπογραμμίζεται, σε όλο το μέγεθός της, τη δημιουργική λογιστική του ΠΑΣΟΚ και τους κρυφούς λογαριασμούς, που μέχρι σήμερα απέκρυπταν επιμελώς την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας

Ο κ. Καραμανλής θα σταθεί εξάλλου ιδιαιτέρως στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Κάτι που, όπως θα επισημάνει, θα επιτευχθεί μόνον με τη δημιουργία νέων επενδύσεων, νέων επιχειρήσεων, νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα προαναγγείλει την προώθηση των απαραίτητων ρυθμίσεων που αφορούν τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας. Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως θα τονίσει ο κ. K. Καραμανλής, θα είναι και η κάλυψη σημαντικού μέρους των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να ενθαρρυνθεί η προσφορά εργασίας στους άνεργους νέους, τους ανέργους άνω των 55 ετών και στις άνεργες μητέρες. Επίσης η αύξηση του χρόνου επιδότησης των εργοδοτών, προκειμένου να απασχολήσουν μακροχρόνια άνεργους πρόσφυγες, μετανάστες, παλιννοστούντες και απεξαρτημένους.

Οι σχεδιασμοί πάντως του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καταδεικνύουν τη σταδιακή σταθεροποίηση των οικονομικών δεδομένων, κάτι που θα γίνει ορατό έως το τέλος της τετραετίας. O υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει δώσει ήδη τις βασικές κατευθύνσεις, με βάση τις οποίες θα προχωρήσει ο νέος προϋπολογισμός. Θα είναι «σφιχτός», δεν θα έχει νέους φόρους, δεν θα διαθέτει όμως και φοροαπαλλαγές. Προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη, ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει τη μείωση στο 25% του συντελεστή φορολογίας των αδιανεμήτων κερδών και για τις A.E., ΕΠΕ, κοινοπραξίες επιτηδευματιών, αστικές εταιρείες, συμμετοχικές εταιρείες αφανείς εταιρείες, συνεταιρισμούς και ενώσεις.

Επίσης θα μειώνει κατά 20% το συντελεστή φορολογίας για τις O.E., τις E.E., δικηγορικές και συμβολαιογραφικές εταιρείες. Με στόχο εξάλλου ένα καλύτερο κράτος, που επιβαρύνει όμως λιγότερο την οικονομία και οδηγεί σε μείωση του φορολογικού βάρους, στην οικονομία, στόχος θα είναι σε μεγάλο βαθμό η μείωση των δημοσίων δαπανών.

Τα νομοσχέδια του Μαΐου

Την πολιτική των «ήρεμων νερών», ώστε να μη διαταραχθεί η οικονομία, που θα ακολουθήσει έως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση, θα αντικαταστήσει η υιοθέτηση μεσομακροπρόθεσμων δημοσιονομικών κανόνων και μιας πολυετούς δεσμευτικής στρατηγικής, ώστε οι αποφάσεις που αφορούν τη μεταβολή των δαπανών ή των εσόδων να εντάσσονται σε ένα γνωστό εκ των προτέρων δημοσιονομικό πρόγραμμα. Παράλληλα, προβλέπεται η ανακατανομή και ενίσχυση των δαπανών υπέρ της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής μέριμνας, των νέων τεχνολογιών, του περιβάλλοντος και των υποδομών.

Εν τω μεταξύ, μέσα στις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει σχέδιο νόμου που αφορά τη ρύθμιση για τα πανωτόκια και τον Τειρεσία. Με το νομοσχέδιο δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα των πανωτοκίων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, από εδώ και πέρα κανένας πολίτης δεν μπορεί να πληρώνει ανώτατο όριο τελικής οφειλής περισσότερο από το τριπλάσιο του αρχικού δανείου. Ταυτόχρονα, ρυθμίζονται κατά περίπτωση εντός τριών – τεσσάρων ετών οι παλαιές οφειλές των πολιτών.

Τράπεζες και δάνεια

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τα πανωτόκια, προωθούνται δεσμευτικές προθεσμίες για τις τράπεζες. Με βάση τις προθεσμίες αυτές, οι τράπεζες εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος καλούνται να έλθουν σε συμφωνία και να κάνουν τις σχετικές ρυθμίσεις αποπληρωμής των δανείων στους ενδιαφερόμενους πολίτες. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η μείωση του χρόνου παραμονής στη μαύρη λίστα των επιχειρήσεων. Στην ουσία πρόκειται για τον εξορθολογισμό της πρόσβασης ατόμων και επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα. Για την ευχερέστερη χρηματοδότηση όσων έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους, προβλέπεται σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η σημαντική μείωση του χρόνου που διατηρούνται οι πληροφορίες στο αρχείο Τειρεσίας. Τέλος, το αμέσως προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, με μεταβατικές διατάξεις, στην ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, γεγονός που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση και κίνητρα για επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή