ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο «στοίχημα» του Καραμανλή

Δύο μήνες από τις εκλογές, απελευθερωμένη η κυβέρνηση από το Κυπριακό, έχοντας θέσει σε ελεγχόμενη τροχιά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, αρχίζει να αναπτύσσει τη στρατηγική της. Ενισχυμένος ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής, με ένα ΠΑΣΟΚ ασθενές απέναντί του και τον ηγέτη του υπό αμφισβήτησιν, κινείται δραστήρια με σκοπό την εδραίωση της διακυβέρνησης.

Στο επόμενο διάστημα, μέσω της δημοσιονομικής απογραφής, της αποκάλυψης πτυχών της οικονομικής διαχείρισης της προηγούμενης περιόδου και της αποδέσμευσης των δικαστικών λειτουργών από πολιτικά εμπόδια στον έλεγχο κρίσιμων υποθέσεων, όπως το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και οι προμήθειες όπλων, αλλά και νομοθετικών πρωτοβουλιών κατά της διαπλοκής, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να «καθαρίσει» πολιτικά τον δρόμο του, ώστε να δώσει απερίσπαστος στη συνέχεια τη μεγάλη και κρίσιμη μάχη της οικονομίας.

Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, τον εξανθρωπισμό του «Τειρεσία», την επανενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και την ταχύτερη ροή των κοινοτικών κονδυλίων θα ακολουθηθεί από τον Σεπτέμβριο η εφαρμογή της νέας οικονομικής πολιτικής. Επιλέγει το μοντέλο της ήπιας προσαρμογής για τα δημόσια οικονομικά και της πιο τολμηρής στα διαρθρωτικά, με ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και απελευθέρωσης των αγορών.