«Νομίζαμε ότι βομβαρδίζονταν η Φιλοθέη και όλη η περιοχή»

«Νομίζαμε ότι βομβαρδίζονταν η Φιλοθέη και όλη η περιοχή»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροφή στα επικριτικά προς τη χώρα μας σχόλια διεθνών μέσων ενημέρωσης έδωσε η «παρακινδυνευμένη», όπως αποδείχθηκε έμπνευση της προέδρου της «Αθήνα 2004» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου να προσφέρει το βράδυ του Σαββάτου στους υψηλούς προσκεκλημένους της ένα υπερθέαμα με πυροτεχνήματα, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά σε παρακείμενο άλσος. Ηδη η υπόθεση έλαβε το δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σπύρο Μουζακίτη να διερευνήσει εάν προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, εάν για τη ρίψη των βεγγαλικών τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και εάν ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Σημειώνεται ότι ο εμπρησμός αποτελεί κακούργημα. Στην προανάκριση παρέπεμψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε για το θέμα για να προσθέσει ότι «εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι ίσως δεν θα έπρεπε να ‘χει γίνει η ρίψη πυροτεχνημάτων».

Η δεξίωση της κ. Αγγελοπούλου ήταν ιδιαιτέρως λαμπερή. Αυτό μάλιστα έλαβε και κυριολεκτικό χαρακτήρα όταν, στις 11 μ.μ., άρχισε η εκτόξευση των περίπου 3,5 τόννων πυροτεχνημάτων, που είχαν τοποθετηθεί σε… συστοιχίες στο παλιό νταμάρι, στα Τουρκοβούνια. Για περίπου ένα τέταρτο της ώρας, η νύχτα έγινε μέρα, ενώ ο εκκωφαντικός ήχος θύμιζε περισσότερο πόλεμο παρά γιορτή. Χαρακτηριστικά: Στο θερινό σινεμά «Αττικό Αλσος» στα Τουρκοβούνια επικράτησε ανάμεσα στους θεατές πανικός. Κάποιοι μίλησαν για πυροτεχνήματα, άλλοι είπαν «αποκλείεται, κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει…». «Υστερα, ακούσαμε για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει εκεί κοντά και ανησυχήσαμε ακόμα περισσότερο», λέει στην «K» ο κ. Κώστας Κάππος. Στη Φιλοθέη, στο Ψυχικό, στο Γαλάτσι, τα τζάμια των σπιτιών έτριζαν… «Ηταν σαν να βομβαρδιζόταν η Φιλοθέη», λέει στην «K» ο κ. Τάσος Παπαπέτρου. «Βγήκαμε όλοι έξω για να δούμε τι συμβαίνει. Τότε είδαμε τις λάμψεις στον ουρανό. Ούτε στην τελετή έναρξης δεν πρέπει να έπεσαν τόσα βεγγαλικά».

Σε λίγο, έγινε αντιληπτό ότι από την εκτόξευση των πυροτεχνημάτων είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο λόφο της Φιλοθέης, με περισσότερες από 300 μικροεστίες. Ευτυχώς, η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση (την περιοχή περιπολούσαν επτά πυροσβεστικά οχήματα), γεγονός που απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς, που τελικά έκαψε περίπου ένα στρέμμα του πευκοδάσους. Χαρακτηριστικό πάντως του μεγέθους της φωτιάς ήταν ότι στην κατάσβεσή της έλαβαν μέρος 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ομάδες πεζών συνολικής δύναμης 50 ατόμων.

Ο δήμαρχος Φιλοθέης, κ. Θεόφραστος Οικονομίδης, κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον εμπρησμό. Οπως λέει στην «K», ο δήμος δεν είχε ενημερωθεί για την εκτόξευση των πυροτεχνημάτων. Χθες, μάλιστα, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ο ίδιος ο κ. Θόδωρος Αγγελόπουλος, «προκειμένου να εκφράσει τη λύπη του για το συμβάν, το οποίο απέδωσε σε ατυχή στιγμή και σε λάθος τοποθέτηση των πυροτεχνημάτων». Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Οικονομίδη, ο κ. Αγγελόπουλος υποσχέθηκε την πλήρη αποκατάσταση του άλσους. O δήμαρχος Φιλοθέης πάντως έχει καταθέσει και εξώδικο προς τον δήμαρχο Γαλατσίου «προκειμένου να μην επιτρέψει ξανά την εκτόξευση πυροτεχνημάτων». O ίδιος ο δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Θεόδωρος Τούντας, πάντως, μιλώντας στην «K», αρνήθηκε ότι είχε ενημέρωση για την εκτόξευση των βεγγαλικών. «H άδεια ελήφθη από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Μάλιστα, η εταιρεία έχει λάβει άδεια για την εκτόξευση πυροτεχνημάτων τόσο στις 14 όσο και στις 17 Αυγούστου (σ.σ. σήμερα). Οφείλω να ομολογήσω ότι έμοιαζε με πόλεμο. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα». Πράγματι, σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε ο κ. Αγγελόπουλος στο δήμαρχο Φιλοθέης, η εταιρεία είχε λάβει άδεια για τη ρίψη πυροτεχνημάτων τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από την Αστυνομία. Το βράδυ του Σαββάτου, όμως, το αστυνομικό τμήμα Φιλοθέης δήλωνε άγνοια…

Τόσο η μήνυση κατ’ αγνώστων του δημάρχου Φιλοθέης όσο και το πόρισμα της Πυροσβεστικής (που επιβεβαιώνει ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από τη ρίψη βεγγαλικών), διαβιβάστηκαν χθες στο γραφείο του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή