Δάνεια στους δήμους με ευνοϊκούς όρους

Δάνεια στους δήμους με ευνοϊκούς όρους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 200 δήμοι σ’ όλη τη χώρα αναμένεται το επόμενο διάστημα να συνάψουν δάνεια, συνολικού ποσού πλέον των 500 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένα χρέη τους, προς ΔΕΚΟ, εργαζόμενους στους OTA, αλλά και προς ιδιώτες για οφειλές που προέκυψαν από εκτέλεση έργων, προμηθειών ή σύνταξη μελετών. H σχετική ρύθμιση, που προβλέπει τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους προς τους δήμους και τις κοινότητες, αλλά και τις αμιγώς δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, συμπεριλήφθηκε σε τελευταίο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ χθες οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομίας με κοινή τους υπουργική απόφαση καθόρισαν τα κριτήρια, τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση των δανείων.

Ουσιαστικά πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παρέμβαση, στη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας, για ρυθμίσεις χρεών των OTA, ενώ η προηγούμενη είχε γίνει μόλις ενάμιση χρόνο πριν, όταν και τότε είχαν διαπιστωθεί ότι στους δήμους και τις κοινότητες είχαν συσσωρευθεί υπέρογκες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, δάνεια μπορούν να συνάψουν οι δήμοι για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι τις 25 Απριλίου, με την προϋπόθεση ότι είτε το 2003 τα τακτικά τους έσοδα δεν υπερέβησαν τα 3.000.000 ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους ήταν πάνω από το 5% των τακτικών τους εσόδων, είτε τα τακτικά τους έσοδα το 2003 υπερέβησαν τα 3 εκατ. ευρώ, με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πάνω από το 10% των τακτικών τους εσόδων. Επίσης δάνεια δικαιούνται και αμιγείς δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Τα έσοδα των δανείων, που θα χορηγηθούν, θα πρέπει να διατεθούν αυστηρά για ληξιπρόθεσμα χρέη προς:

– Το Ελληνικό Δημόσιο, το IKA και τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στους OTA.

– Τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, πλην της ΕΥΔΑΠ.

– Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για χρεωστικά ανοίγματα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς αυτό.

– Τρίτους (εργολήπτες, προμηθευτές, εργαζόμενους στους οικείους OTA. κλπ, που προκύπτουν από την εκτέλεση έργων, προμηθειών, εργασιών συντήρησης και επισκευών ή τη σύνταξη μελετών, που έχουν ανατεθεί και εκτελεστεί σύμφωνα με το νόμο και τη διενέργεια απαλλοτριώσεων.

Τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς τους δήμους θα έχουν 15ετή προθεσμία αποπληρωμής, ενώ κατ’ εξαίρεση μπορεί να έχουν και μεγαλύτερο χρόνο. H εξόφληση των δανείων θα γίνεται με παρακράτηση από τα έσοδα, που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή