Δεν προκύπτουν νέα στοιχεία από το πόρισμα του Σινούκ

Δεν προκύπτουν νέα στοιχεία από το πόρισμα του Σινούκ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα αίτια της καθυστέρησης ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και της Ιεραρχίας οφείλονται στην επιδειχθείσα ολιγωρία και στον κακό συντονισμό του προσωπικού και των οργάνων, τα οποία, με βάση τις ισχύουσες διαταγές και διαδικασίες, ήταν εντεταλμένα για την παρακολούθηση των στρατιωτικών πτήσεων και ειδικότερα της συγκεκριμένης ειδικού ενδιαφέροντος πτήσεως». Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες το ΓΕΕΘΑ για την ΕΔΕ σχετικά με τον προσδιορισμό των συνθηκών και αιτίων καθυστέρησης ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και της ιεραρχίας για την πτώση του μοιραίου CHINOOK και τον καταλογισμό ευθυνών.

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ειδικότερα ευθύνες εντοπίζονται στην αλυσίδα των οργάνων παρακολούθησης και ιεραρχικής ενημέρωσης, 1ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ – Χορτιάτης) – Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου (EKAE – Λάρισα) = ΓΕΑ/ΚΕΠΙΧ και – 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ- Μέγαρα) – 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ – Στεφανοβίκι) – Σώμα Δυνάμεων Αμέσου Επεμβάσεως και Εφεδρείας (ΣΔΑΕΕ-Βέροια) – ΓΕΣ/ΚΕΠΙΧ), με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη ενημέρωση του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ και της στρατιωτικής ηγεσίας. Τα αρμόδια Επιτελεία με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας θα επιμερίσουν ευθύνες στο ενεχόμενο προσωπικό τους και θα προβούν στον πειθαρχικό έλεγχο, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους στρατιωτικούς κανονισμούς και διαταγές».

Ετσι δεν προκύπτει κάποιο νέο στοιχείο, πέραν των όσων εκτενώς εικάζονταν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το περιεχόμενο του ογκώδους πορίσματος, με μόνη διαφορά από το πρώτο σχετικό έγγραφο, που είχε συνταχθεί πάλι από το ΓΕΕΘΑ ότι δεν αναφέρονται -αντίθετα αποκλείονται- ενδεχόμενες ευθύνες για το ΕΘΚΕΠΙΧ, ενώ, αντιθέτως, εμπλέκεται πιο σοβαρά το B΄ Σώμα Στρατού. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση της ανακοίνωσης ήταν προϊόν της βούλησης όχι του ίδιου του ΓΕΕΘΑ (άλλωστε το πόρισμα είναι απόρρητο) αλλά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και γι’ αυτό η άνευ ουσίας ανακοίνωση δεν έγινε παρά μόνον μετά την παράδοσή του από το ΓΕΕΘΑ στο ΥΕΘΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή