Στο Πολιτικό Συμβούλιο οι «κορυφές» ΠΑΣΟΚ

Στο Πολιτικό Συμβούλιο οι «κορυφές» ΠΑΣΟΚ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο τελικώς θα εκλεγεί, όπως και ο νέος γραμματέας, την προσεχή Τετάρτη, θα είναι εφ’ εξής το κορυφαίο όργανο του ΠΑΣΟΚ, υποκαθιστώντας το Συντονιστικό, με τον κ. Γ. Παπανδρέου να έχει αποφασίσει η σύνθεσή του να σηματοδοτεί την «ενότητα», αλλά και την ανανέωση του κόμματος, εξέλιξη που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε παροπλισμό ορισμένων ιστορικών στελεχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να «αποσύρει» από το Συντονιστικό Οργανο και να εντάξει στο Πολιτικό Συμβούλιο τα κορυφαία στελέχη που τον στήριξαν πλήρως τον προηγούμενο χρόνο, όπως οι κ. Θ. Τσούρας, Φ. Πετσάλνικος, X. Καστανίδης, Χρ. Παπουτσής και Μαρία Δαμανάκη. Επίσης, αυτονόητο θεωρείται ότι ο κ. Παπανδρέου θα προτείνει να θέσουν υποψηφιότητα για το Πολιτικό Συμβούλιο στους κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, Θ. Πάγκαλο, K. Σκανδαλίδη, Αννα Διαμαντοπούλου, M. Χρυσοχοΐδη. Αντιθέτως, εκτός κορυφαίων οργάνων θα παραμείνουν, όπως αφήνουν να εννοηθεί στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο κ. Γ. Παπαντωνίου και ο κ. A. Τσοχατζόπουλος. Ενώ, τέλος, από το περιβάλλον του εκτιμάται πως θέση στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο θα βρουν ο κ. P. Σπυρόπουλος και στο πλαίσιο της ανανέωσης στελέχη, όπως οι κ. Π. Φασούλας, B. Παπαχρήστος και Μαριλένα Κοπά.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, στη διάρκεια του οποίου υποστήριξε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου εξουσίας από τη Ν.Δ. ότι «είμαστε ώς χώρα πιο πίσω από εκεί που είμασταν πριν από ένα χρόνο». O κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε -όπως είχε προαναγγείλει η «K»- ότι θα υπάρχει «ασυμβίβαστο» μεταξύ του Πολιτικού Συμβουλίου και των συντονιστών. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε πως το Συντονιστικό θα συνεχίσει να συνεδριάζει υπό την προεδρία του σε εβδομαδιαία βάση, αλλά πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Χρ. Παπουτσή, ότι «στο Πολιτικό Συμβούλιο θα ενοποιείται η πολιτική του κόμματος σε όλα τα θέματα». Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους συντονιστές προκειμένου να του γνωστοποιήσουν σε ποιο από τα δύο όργανα επιθυμούν να μετέχουν, παρότι είναι προφανές πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι «κορυφαίοι» θα επιλέξουν το Πολιτικό Συμβούλιο. Ενώ στο Συντονιστικό, που θα ασχολείται αποκλειστικά με την οργάνωση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, αναμένεται να προωθηθούν οι νυν αναπληρωτές συντονιστές και ορισμένοι βουλευτές.

Αντιθέτως, ο κ. Παπανδρέου κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τη θέση του γραμματέα, αλλά και για το εάν θα υποβάλει συνολική πρόταση για τα 20 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δέχεται εισηγήσεις από το σύνολο των συνομιλητών του να παρουσιάσει πρόταση, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες «εκπλήξεις» στην ψηφοφορία της Τετάρτης, για την οποία η σταυροδοσία τοποθετείται μεταξύ του 40 και του 60%.

Οι συνεργάτες

Στον κ. Παπανδρέου τονίζεται πως σε διαφορετική περίπτωση θα απολέσει τη δυναμική που του προσέδωσε το συνέδριο, την επιτυχή διεξαγωγή του οποίου πιστώνονται σε σημαντικό βαθμό ορισμένοι εκ των στενών του συνεργατών, μεταξύ των οποίων οι κ. Τσούρας, Σπυρόπουλος, Αθανασάκης, Ρουμπάτης, Παμπούκης, Τίνα Μπιρμπίλη, Κοτζιάς και Βαλασόπουλος. Σημειώνεται, τέλος, πως σήμερα το μεσημέρι οι συντονιστές θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν τη «Μαύρη Βίβλο» του ενός χρόνου διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. στους τομείς ευθύνης τους. Ηδη χθες ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο «για μια κυβέρνηση η οποία στο ένα ζήτημα μετά το άλλο απογοητεύει τους Ελληνες πολίτες, και όχι μόνο τους ψηφοφόρους της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή