Ερντογάν με Ανάν στη Μαδρίτη με το Κυπριακό στο επίκεντρο

Ερντογάν με Ανάν στη Μαδρίτη με το Κυπριακό στο επίκεντρο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κ. K. Ανάν, καθώς και με άλλους ηγέτες, θα έχει από αύριο στη Μαδρίτη, για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι συναντήσεις αυτές, που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου για την Δημοκρατία, την Τρομοκρατία και την Ασφάλεια, εντάσσονται στον κύκλο των προσπαθειών του κ. Ερντογάν να προκαλέσει επανέναρξη των συζητήσεων για την διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση του τελευταίου Σχεδίου Ανάν, το περιεχόμενο του οποίου ικανοποιεί την Αγκυρα. Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι να δρομολογηθούν διαδικασίες πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – E.E. που έχει προγραμματιστεί, ως γνωστόν, για τις 3 του προσεχούς Οκτωβρίου.

Ταλάτ με Χριστόφια

Χθες, ημέρα που ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία με τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς για σχηματισμό κυβέρνησης, ο νικητής των εκλογών στα κατεχόμενα κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ κ. Δ. Χριστόφια. H συνάντηση κρίνεται από κάθε άποψη σημαντική, μεταδίδει από τη Λευκωσία ο ανταποκριτής της «K» Κώστας Γενάρης. Πρόκειται για την πρώτη συνάντησή τους από τα δημοψηφίσματα του περασμένου Απριλίου. Τα δύο κόμματα διατήρησαν ζωντανές τις διακοινοτικές επαφές σε όλη τη διάρκεια της τριαντάχρονης κατοχής, παρά τις δυσκολίες και με σοβαρό πολιτικό κόστος πολλές φορές. Ωστόσο, στην περίοδο από τα δημοψηφίσματα έως σήμερα, βρέθηκαν σε θέσεις σχεδόν ανοικτής αντιπαράθεσης, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού.

Στις δηλώσεις τους οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ επισήμαναν την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για λύση στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν. O κ. Χριστόφιας είπε ότι έφθασε στην κατεχόμενη Λευκωσία και στα γραφεία του κόμματος του Ταλάτ φέρνοντας ένα κλαδί ελιάς για ειρήνη. Αμφότεροι, επισήμαναν παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος των δύο κομμάτων σε υψηλό επίπεδο.

Ο κ. Ταλάτ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου για επιστροφή της Αμμοχώστου, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για να δοθεί λύση στα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τις δύο κοινότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστόφιας και η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ πέρασε στα κατεχόμενα χωρίς οποιεσδήποτε διατυπώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή