Παυλόπουλος: Κλειστή κάθε κερκόπορτα στη διαπλοκή

Παυλόπουλος: Κλειστή κάθε κερκόπορτα στη διαπλοκή

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχετε συνηθίσει ως κόμμα στη λογική του πάρε-δώσε με οικογένειες κατά το παρελθόν. Γι’ αυτό και η εμμονή σας ότι στρεφόμαστε κατά οικογενειών. Εμείς νομοθετήσαμε και νομοθετούμε εν όψει θεσμών και Συντάγματος και όχι για πρόσωπα και συμφέροντα». Την κατηγορηματική απάντηση έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. Π. Παυλόπουλος, με αφορμή ερώτηση του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. K. Ρόβλια αναφορικώς με τον «βασικό μέτοχο», επιμένοντας ότι η κυβέρνηση δεν αφίσταται αυτών για τα οποία είχε προεκλογικώς δεσμευθεί για εξάλειψη του διαύλου επικοινωνίας των μέσων επικοινωνίας με όσους συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις.

Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής έθεσε το θέμα της προβλέψεως του νόμου ότι αν μια τράπεζα έχει δανειοδοτήσει επιχείρηση μέσου ενημερώσεως, λαμβάνοντας ως εγγύηση μετοχές αυτής άνω του 1% με δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση ή αντιστοίχως επιχειρήσεως, που συνάπτει δημόσιες συμβάσεις, τότε προκύπτει απόλυτο ασυμβίβαστο, γιατί η τράπεζα θεωρείται βασικός μέτοχος. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά και στον ανταγωνισμό. «Πείτε μας ποιες κρατικές τράπεζες θεωρούνται διαπλεκόμενες;», ρώτησε. «Ακριβώς αυτό επιδιώκαμε, να κλείσει κάθε κερκόπορτα διαπλοκής», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος: «Για ποιο λόγο πρέπει να γίνεται η δανειοδότηση με εγγύηση μετοχών που έχουν δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση; Υπάρχουν πάμπολλοι τρόποι εγγυήσεων και από πλευράς MME και από πλευράς δημοσίων συμβάσεων. Ή μήπως αυτός ο τρόπος δανειοδότησης, για τον οποίο σήμερα κόπτεσθε, ήταν η κερκόπορτα για να επιτρέπεται η συμμετοχή; O νόμος κλείνει τις διόδους και δεν έχουμε κανένα στόχο να αλλάξουμε τη συγκεκριμένη διάταξη».

Ο κ. Ρόβλιας χαρακτήρισε το νόμο προβληματικό και ανεφάρμοστο: «Δημιουργείτε πρόβλημα στην αγορά σε βάρος κρατικών τραπεζών, σε βάρος ανυπαίτιων επιχειρήσεων και σε βάρος εργαζομένων. Πρόθεσή σας δεν ήταν η διαφάνεια, αλλά η εκδίκηση μιας οικογένειας, η επίδειξη ισχύος και η χειραγώγηση όλων των MME μέσω εκφοβισμού». Επανέλαβε παράλληλα τις γνωστές οκτώ προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας απόσυρση του νόμου και εκπόνηση νέου. «H πρόταση είναι τόσο αόριστη που μοιάζει με έκθεση ιδεών. Απλά ο πρόεδρός σας και το κόμμα σας, επειδή επί χρόνια ολόκληρα δεν έκαναν τίποτε εναντίον της διαπλοκής, πέταξαν μια έκθεση ιδεών, που ταιριάζει παντού χωρίς καμιά συγκεκριμένη πρόταση», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε: «Στην ουσία δεν αγωνιάτε για την εφαρμογή του νόμου, αλλά γιατί ο νόμος εφαρμοζόμενος κλείνει τις κερκόπορτες που εσκεμμένα αφήσατε στον προηγούμενο νόμο σας. Εφόσον έχετε αυτήν τη νοοτροπία, πορευθείτε σ’ αυτό το δρόμο που μείνατε μόνοι, χωρίς να υπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον και το κύρος της έννομης τάξης μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή