«Τεστ» η ΔΕΘ για την κυβέρνηση

«Τεστ» η ΔΕΘ για την κυβέρνηση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπους περιορισμού των κοινωνικών αντιδράσεων, που θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και λόγω των συνεπειών της πετρελαϊκής κρίσης, αναζητεί το κυβερνητικό επιτελείο. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι από τα δυσκολότερα στον κυβερνητικό βίο της Ν.Δ. καθώς μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει τον δεύτερο γύρο των μεταρρυθμίσεων και ταυτοχρόνως να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό, πολύ πιο σφικτό από τον προηγούμενο.

Το πρώτο «τεστ» θα γίνει στη ΔΕΘ, και όπως όλα δείχνουν θα είναι δύσκολο, αφού εκτός απροόπτου, στο μέτωπο των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται, θα συμμετάσχει και η συνδικαλιστική οργάνωση που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα (ΔΑΚΕ). Στην απόφαση αυτή φέρεται να κατέληξε η ηγεσία της οργάνωσης μετά τη χθεσινή διαβεβαίωση του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου ότι οι εκδηλώσεις θα είναι «ενωτικές και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις».

«Οι εκδηλώσεις των συνδικάτων θα πρέπει να μείνουν εκτός πεδίου κομματικών και παραταξιακών αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων» σχολίασε χθες ο γ.γ. της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα. O κ. K. Πουπάκης επέκρινε τον νόμο για το εργασιακό, λέγοντας ότι «επιδείνωσε το κατακτημένο 8ωρό μας και τη θέση των εργαζομένων», ενώ αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις είπε ότι θα πρέπει προηγούμενα να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ο απαραίτητος κοινωνικός διάλογος και η κοινωνική συναίνεση, που χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές απ’ όλες τις πλευρές, είναι δυνατόν τελικά να επιτευχθούν.

«Συνθήκες που δυστυχώς στο τελευταίο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις δεν ελήφθησαν υπόψη αφού δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος», κατέληξε ο κ. Πουπάκης. Κατά πληροφορίες, πάντως, η ηγεσία της ΔΑΚΕ δεν έχει καταλήξει ακόμη αν εκτός από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, θα συμμετάσχει και στο συλλαλητήριο που θα ακολουθήσει. Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά στη Ρηγίλλης συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Σήμερα το πρωί ο κ. Καραμανλής θα έχει νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, προκειμένου να εκτιμηθεί η διεθνής οικονομική συγκυρία και ο αντίκτυπός της στην εγχώρια οικονομία.

Δεν αρκούν

Υπό το κλίμα που δημιουργείται, πάντως, πολλά κορυφαία στελέχη συνομολογούν ότι οι εξαγγελίες για πάταξη της φοροδιαφυγής, κατάργηση των φορολογικών κλιμακίων με καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή στο 25% και για εκχώρηση των προνομίων των πολύτεκνων και στις οικογένειες με τρία παιδιά -στις οποίες πιθανότατα θα περιοριστεί ο πρωθυπουργός- δεν αρκούν για να κερδίσει η κυβέρνηση τις πολιτικές εντυπώσεις στη ΔΕΘ. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η κυβέρνηση παραμένει αυτό της κλιμάκωσης των μεταρρυθμίσεων. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι και ο νέος κύκλος των μεταρρυθμίσεων δεν θα περάσει αναίμακτα ούτε θα αποδώσει γρήγορα αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή