ΠΑΣΟΚ: πλήρης πολιτικοποίηση των εκλογών για Αυτοδιοίκηση

ΠΑΣΟΚ: πλήρης πολιτικοποίηση των εκλογών για Αυτοδιοίκηση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτήρα πολιτικής μάχης με την κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και με έντονα αυτοδιοικητικά στοιχεία, εισηγείται στον κ. Γ. Παπανδρέου να προσδώσει στην επερχόμενη αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε χθες. H Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό τον κ. Αλ. Παπαδόπουλο, κατέληξε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για το πολιτικό πλαίσιο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά και για τον κανονισμό λειτουργίας της, οι οποίες θα τεθούν προς έγκριση από το Πολιτικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν δε, σε ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου.

Πέραν της πρότασης για πλήρη «πολιτικοποίηση» των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η Επιτροπή έχει διαμορφώσει συγκεκριμένο πλαίσιο για τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών στους οποίους θα δοθεί το χρίσμα της Χαριλάου Τρικούπη. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται πρόνοιες μεταξύ των οποίων οι εξής: Πρώτον, έμφαση θα δοθεί στην επιλογή υποψηφίων μέσα από συλλογικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα του κόμματος, ενώ προκριματικές εκλογές θα προκηρύσσονται μόνο ως έσχατη λύση και από την ίδια την Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών. Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει τις συνεργασίες με τα κόμματα της Αριστεράς σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και «ενεργά αυτοδιοικητικά». Τρίτον, όπου υπάρχει δυνατότητα στήριξης υποψηφίου από άλλο κόμμα, οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη Χαριλάου Τρικούπη. Τέταρτον, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες θα αναλαμβάνουν τη δέσμευση ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, εκτός εάν τους δοθεί ειδική έγκριση από το Πολιτικό Συμβούλιο. Πέμπτον, «εξουσιοδοτείται» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «να ασκήσει πλήρως τις δικαιοδοσίες του στον τομέα της πειθαρχίας» προκειμένου να μην υπάρξουν περιπτώσεις «ανταρτών» υποψηφίων.

Η εισήγηση, που είχε προετοιμάσει ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών, αφού «εμπλουτίστηκε» με παρεμβάσεις -κυρίως- των κ. Π. Ευθυμίου, Μιλένας Αποστολάκη, Αντ. Κοτσακά και N. Σαλαγιάννη.

Ο κ. Φλωρίδης

Μετά τους κ. K. Σκανδαλίδη, Γ. Παπαντωνίου, Χρ. Πολυζωγόπουλο και ο κ. Γ. Φλωρίδης χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το υφιστάμενο οργανωτικό μοντέλο στο ΠΑΣΟΚ. O κ. Φλωρίδης σημείωσε (στον «Αλφα 98,9») ότι «υπήρξε επιλογή διεύρυνσης και συμμετοχής όλων, αλλά οι οργανωμένες ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό δεν μπορούν να παίζουν μ’ αυτές τις προϋποθέσεις». Πρόσθεσε πως «πρέπει να πάμε σε δοκιμασμένα σχήματα» και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «θα κριθούμε όλοι μέσα στην επόμενη διετία».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο τέως πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης γνωστοποίησε ότι λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν θα παραστεί στην εκδήλωση για τα 31 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα τιμηθούν τα στελέχη που συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή