Αλλαγές και στο σύστημα ανάδειξης δημοτικών συμβούλων

Αλλαγές και στο σύστημα ανάδειξης δημοτικών συμβούλων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές όχι μόνο στο εκλογικό σύστημα των δημάρχων, αλλά και στον τρόπο ανάδειξης των δημοτικών συμβούλων, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κ. Φ. Γεννηματά και αντιπροσωπεία της Ενωσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει διαμορφώσει ακόμη οριστική πρόταση, καθώς τα αρμόδια επιτελεία επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, που θα αμβλύνουν τις σοβαρές αντιδράσεις τόσο των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πάντως ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου, θα παραδοθεί στους αρμόδιους φορείς προς συζήτηση η πρόταση του υπουργείου.

Διευκρίνιση

Οι πρώτες σκέψεις του υπουργείου είναι η πρόβλεψη να αφορά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά και να έχει πιθανότατα τη μορφή Συνδέσμου, όπου ο μητροπολιτικός δήμος (δηλαδή οι Δήμοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης), να έχουν αυξημένο ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παυλόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιο από τα όργανα του νέου μητροπολιτικού σχήματος να αναδεικνύεται άμεσα από το εκλογικό σώμα. Αναφερόμενος ο υπουργός ειδικότερα στην περίπτωση της Αθήνας, διευκρίνισε ότι όποιο σχήμα και αν επιλεγεί, αυτό δεν θα αφορά τους δήμους, που είναι στην εκλογική περιφέρεια του υπολοίπου Αττικής.

Πάντως η πρόθεση αυτή του υπουργείου σε συνδυασμό με τη δήλωση του κ. Παυλόπουλου μετά τη συνάντηση με την κ. Φ. Γεννηματά, ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα παραμείνει «με τη σημερινή δομή και τα σημερινά της όρια», σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση των αλλαγών, στην Αττική εκτός από τη δραστηριοποίηση του κεντρικού κράτους με τα υπουργεία, θα λειτουργούν πάνω από 100 δήμοι και κοινότητες, τέσσερις νομαρχίες, μια υπερνομαρχία, ένας Μητροπολιτικός Σύνδεσμος και η γενική γραμματεία της Περιφέρειας Αττικής.

Το 42% ή 43%

Πάντως κεντρικό θέμα στις σχέσεις υπουργείου και Αυτοδιοίκησης παραμένει η θεσμοθέτηση του 42% ή 43% ως ποσοστού εκλογής των δημάρχων. Χθες η πρόεδρος της ENAE κ. Φ. Γεννηματά, μετά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο, δήλωσε ότι η ρύθμιση αυτή δημιουργεί προβλήματα στον θεσμό με σημαντικότερο αυτό της κομματικοποίησής του.

Το θέμα απασχόλησε χθες και το διοικητικό συμβούλιο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), το οποίο στην πλειοψηφία του αντιτάχθηκε στη σχετική ρύθμιση, χωρίς ωστόσο να πάρει σχετική απόφαση, σε αναμονή της οριστικής πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ΚΕΔΚΕ

Στο θέμα επανήλθε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με την γ.γ. του KKE κ. Αλ. Παπαρήγα, επισήμανε ότι «η ΚΕΔΚΕ έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά σε μια τέτοια εξέλιξη. Σήμερα -συμπλήρωσε- θα ήθελα να προσθέσω μια ακόμα διάσταση που είναι άγνωστη στους περισσοτέρους. Οι πιο ήπιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο προϋποθέτουν τουλάχιστον 80 νομοθετικές ρυθμίσεις στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ενώ οι πιο «ριζοσπαστικές» απαιτούν μέχρι και αλλαγή των 332 άρθρων του Κώδικα. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν η κυβέρνηση διαθέτει όλο εκείνο το απαραίτητο νομοθετικό οπλοστάσιο προκειμένου να πραγματοποιήσει, αμέσως μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και αυτές τις αλλαγές. Γιατί βέβαια από την 1/1/2007, κάποιοι πρέπει να εξακολουθούν να μαζεύουν τα σκουπίδια και να εκδίδουν ληξιαρχικές πράξεις…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή