Σταθερή η γραμμή Καραμανλή

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδέκτης αντικρουόμενων αιτημάτων και προτάσεων γίνεται ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιεί με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων εν όψει της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Παρά το γεγονός ότι είναι πλέον ειλημμένη η απόφασή του να αντισταθεί στις πιέσεις φορέων αλλά και κυβερνητικών και κομματικών στελεχών για εξαγγελία φιλολαϊκών μέτρων, ο κ. Καραμανλής επιδιώκει να αποκτήσει σφαιρική εικόνα για τον αντίκτυπο που έχει σε ευρεία στρώματα της κοινωνίας η ασκούμενη οικονομική πολιτική και οι νέες πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται. Ταυτοχρόνως, επιθυμεί να καταστήσει απολύτως σαφή την εμμονή της κυβέρνησης στην αδιατάρακτη συνέχιση των προσπαθειών για δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και να εξηγήσει διά ζώσης την πολιτική φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής καθώς και τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Κλίμα συνεννόησης

Το τελευταίο, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού το υπογραμμίζουν με ιδιαίτερη έμφαση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θεωρεί απολύτως αναγκαία τη δημιουργία κλίματος συνεννόησης τους επόμενους κρίσιμους μήνες, κατά τους οποίους θα υλοποιηθεί το δεύτερο κύμα των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, το κλίμα συναίνεσης υπό το οποίο προωθήθηκαν οι αλλαγές στον OTE, για να χαρακτηρίσουν μονόδρομο για την κυβέρνηση τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕ, τον ΣΕΒ είναι το γεγονός ότι προηγήθηκε ένας πρώτος κύκλος επαφών του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη με τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων, αλλά και πολυήμερες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με άλλους κορυφαίους υπουργούς.

«Για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση του κυβερνητικού μας προγράμματος απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας. Και αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν δεν εξηγηθούν επαρκώς οι στόχοι και τα μεσομακροπρόθεσμα οφέλη για τους πολίτες από τα μέτρα που λαμβάνονται», σχολίαζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τα προεδρεία φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων ενισχύουν σημαντικά την προσπάθεια της κυβέρνησης για «ήπια προσαρμογή» των κοινωνικών εταίρων στις απαιτούμενες αλλαγές. Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για τη δημιουργία κλίματος «στοιχειώδους» συνεννόησης, όπως τη χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, με τη ΓΣΕΕ, η οποία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα κορυφώσει τις πιέσεις εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Οπως φάνηκε, πάντως, από τον πρώτο γύρο των επαφών του πρωθυπουργού με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων, η κυβέρνηση θα πρέπει θα ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, προκειμένου να συγκεράσει τα άκρως αντικρουόμενα αιτήματα που κατατίθενται και ταυτοχρόνως να μη λοξοδρομήσει ούτε χιλιοστό από την πορεία πλεύσης που έχει προδιαγράψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή