ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KATA TH ΘΗΤΕΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΥΠΕΞ

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα μυστικά κονδύλια

Ανέβηκαν χθες οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον εθελοντισμό που κατέθεσε το υπ. Πολιτισμού, με αφορμή τα μυστικά κονδύλια που διακινήθηκαν όταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Απαντώντας στην κριτική των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσπάθεια χειραγώγησης του εθελοντικού κινήματος από την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Π. Τατούλης επετέθη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών για τον τρόπο διαχείρισης των «μυστικών κονδυλίων» και χρηματοδότησης των εθελοντικών οργανώσεων. Μάλιστα, ο κ. Τατούλης επικαλέστηκε τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Ζαφειρόπουλο, επισημαίνοντας ότι παραιτούμενος είχε κατηγορήσει τον κ. Γ. Παπανδρέου πως «χρησιμοποιεί τα μυστικά κονδύλια για να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα ανατρέψει τον K. Σημίτη και θα φέρει τον ίδιο στην εξουσία». Στον υφυπουργό Πολιτισμού απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. X. Καστανίδης καλώντας τον κ. Τατούλη εάν έχει στοιχεία να τα καταθέσει, «διαφορετικά την επόμενη φορά που θα υπαινιχθείτε, να δηλώσετε και ότι παραιτείστε της προστασίας που σας δίδει η βουλευτική σας ιδιότητα για να παραπεμφθείτε για συκοφαντική δυσφήμηση στη Δικαιοσύνη». Το σχέδιο νόμου «Οργανισμός Εθελοντισμού Εργο Πολιτών» υπερψηφίστηκε χθες μόνον από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

ΓΙΑ TO ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Πρόταση Μάνου

Μια διαφορετική πρόταση, η οποία κατά την άποψή του θα αποβεί σε όφελος της οικονομίας, δεδομένης της μεγάλης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου, κατέθεσε χθες στους συναρμόδιους υπουργούς κ. Γ. Αλογοσκούφη και Δημ. Σιούφα ο κ. Στ. Μάνος. Συγκεκριμένα, ο ανεξάρτητος βουλευτής εισηγείται να μηδενισθεί η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης και να αντισταθμισθεί η δημοσιονομική απώλεια με αύξηση στη φορολογία του πετρελαίου κίνησης. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μάνο, όχι μόνον θα περιορισθεί η επίπτωση των αυξημένων τιμών για τα νοικοκυριά (η τιμή του πετρελαίου αναμένεται φέτος κατά 40% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι), αλλά θα ανοίξει και ο δρόμος προκειμένου να απελευθερωθεί πλήρως η κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων νέας γενιάς (απολύτως καθαρά). O ανεξάρτητος βουλευτής, τέλος, κρίνοντας προφανώς εσφαλμένες τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές επιλογές, ζητεί από τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης να πουν την άποψή τους επί των δικών του προτάσεων.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο Ταπραντζής στα ΕΛΤΑ

Η τοποθέτηση του κ. Ανδρέα Ταπραντζή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ εγκρίθηκε χθες, με την ψήφο των βουλευτών της Ν.Δ. από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφελείας της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο νέος διευθύνων σύμβουλος περιήλθε σε αμηχανία όταν ο πρώην πρόεδρος του Σώματος, κ. Απ. Κακλαμάνης, αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Γ. Δραγασάκης του υπενθύμισαν την αγορά οικοπέδου από τα ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι Αττικής (πάνω σε ρέμα!), υπόθεση για την οποία είχε ξεσπάσει σάλος, ενώ είχε παρέμβει και η Δικαιοσύνη. O κ. Ταπραντζής, ο οποίος την περίοδο της αγοράς ήταν βασικός συνεργάτης της τότε διοίκησης των ΕΛΤΑ, δήλωσε μόνον ότι «η υπόθεση βρίσκεται εν εξελίξει». Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό.

ΠΡΟΤΑΣΗ TOY B. ΠΟΛΥΔΩΡΑ

Επαναφορά πολυτονικού

Πρόταση για την επαναφορά, σε προαιρετική βάση, της χρήσης του πολυτονικού συστήματος στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα κατέθεσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Βύρων Πολύδωρας. O κ. Πολύδωρας χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απαγόρευση της χρήσης τόνων και πνευμάτων στα δημόσια έγγραφα, ενώ σημειώνει ότι η επαναφορά του πολυτονικού θα είναι χρήσιμη για τη σύνδεση της αρχαίας με τη σύγχρονη γραφή της ελληνικής γλώσσας.

ΓΙΑ THN ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ TOY ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Παρέμβαση Βαρθολομαίου

Μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος απηύθυνε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με την ευκαιρία της «Ινδίκτου», της πρώτης ημέρας του εκκλησιαστικού έτους. O κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι «πρέπει όλοι να συναισθανθούμε την τραγικώς καταστρεπτικήν συμπεριφοράν μας έναντι της δημιουργίας του Θεού». Οπως είπε, η ανθρώπινη πλεονεξία είναι η αιτία για τη «φονική» συμπεριφορά μας έναντι της φύσης. «H πλεονεξία και η αδιαφορία διά τας επιπτώσεις των χρησιμοποιουμένων μεθόδων και υλικών εκδικείται» τόνισε και αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ερημοποίησης και της αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων. «H Μήτηρ Εκκλησία, έχουσα αίσθησιν των κινδύνων οι οποίοι επαπειλούν την γην και το πέριξ ημών φυσικόν περιβάλλον, τόσον από τας φυσικάς συνεπείας των ανθρωπίνων ενεργειών, όσον και κυρίως από τας ηθικάς επιπτώσεις των ανθρωπίνων εγκλημάτων, καθιέρωσε την 1ην Σεπτεμβρίου ως ημέραν προσευχής διά το περιβάλλον» σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή