Νέος κύκλος διαβουλεύσεων εντός της E.E. για την Τουρκία

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων εντός της E.E. για την Τουρκία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος κύκλος έντονων διπλωματικών επαφών και παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης άνοιξε χθες, αναφορικά με την αρνητική έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στάση της Τουρκίας. Με ελληνική πρωτοβουλία, το ζήτημα της αντίδρασης των «25» στην επίμαχη, απαξιωτική για την Κύπρο, τουρκική δήλωση παραπέμπεται προς συζήτηση και στο προσεχές συμβούλιο των μόνιμων αντιπροσώπων (COREPER), καθώς το νέο, βελτιωμένο σχέδιο ευρωπαϊκής απάντησης που παρουσιάστηκε χθες από τη βρετανική προεδρία στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης, κρίθηκε πως χρήζει περαιτέρω βελτιώσεων.

Ο Μολυβιάτης

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης μόλις κοινοποιήθηκε το νέο βρετανικό σχέδιο τόνισε ότι «δεν υφίσταται ακόμα ο επιθυμητός κοινός παρονομαστής», και στη συνέχεια ζήτησε -όπως έπραξε και ο Κύπριος ομόλογός του κ. Γ. Ιακώβου- να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων. Την πρόταση υποστήριξαν και άλλοι εταίροι, γεγονός το οποίο ανάγκασε τη βρετανική προεδρία να την κάνει αποδεκτή, και έτσι η συζήτηση θα συνεχιστεί την προσεχή Τετάρτη, όταν προγραμματίζεται να συνέλθει το CΟRΕΡΕR.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη νέα πρόταση της βρετανικής προεδρίας η οποία παρουσιάστηκε χθες στο Νιούπορτ της Ουαλλίας, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των «25», μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- πως «η E.E. υπενθυμίζει ότι για όσο χρόνο η Τουρκία δεν εφαρμόσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της E.E., οι διαπραγματεύσεις στα σχετικά κεφάλαια δεν μπορεί να ξεκινήσουν». Επίσης, σημειώνεται ότι η E.E.:

– Εκφράζει τη λύπη της διότι η Τουρκία αισθάνθηκε την ανάγκη να προβεί στη δήλωση και θεωρεί ότι αυτή είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του Πρωτοκόλλου, και δεν έχει καμιά νομική επίπτωση καθ’ όσον αφορά τις υποχρεώσεις της.

– Αναμένει πλήρη και δίχως διάκριση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμών στα Μέσα Μεταφοράς.

– Υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην ντε γιούρε ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη, μόλις αυτή μπορεί να επιτευχθεί.

– Συμφωνεί ότι μία δίκαιη και διαρκής λύση θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή, και θα συνεχίσει να επιδεικνύει ενδιαφέρον για όλα τα προαναφερθέντα θέματα και θα τα παρακολουθεί στη διάρκεια του 2006 διά των εκθέσεων της E.E. στη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο με όλα τα κράτη-μέλη της E.E. και πως η Ενωση θα παρακολουθεί στενά και θα αξιολογεί την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή