Υπέρ των μεταρρυθμίσεων τάχθηκαν ΣΕΒ και ΣΕΒΕ

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων τάχθηκαν ΣΕΒ και ΣΕΒΕ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υιοθέτηση προτάσεων που κρίνεται εφικτό να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και με ταυτόχρονη απόρριψη αιτημάτων που κινούνται πέραν των δυνατοτήτων της οικονομίας στην παρούσα συγκυρία ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος κύκλος των μαραθώνιων διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή με εκπροσώπους επιχειρηματικών και κοινωνικών ομάδων και συνδικαλιστικών φορέων.

Υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων εμφανίστηκαν ο ΣΕΒ και ο ΣΕΒΕ, σε αντίθεση με τη ΓΣΕΕ, η οποία ζήτησε την απόσυρση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

«Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και αποδίδει» σχολίασε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. O κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε μύθο ότι το κράτος εισπράττει περισσότερα από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, διότι, όπως είπε, ο φόρος του πετρελαίου, στο μεγαλύτερό του μέρος, είναι σταθερός και ως εκ τούτου, όπως συμβαίνει και με τους καταναλωτές και με όλη την υπόλοιπη οικονομία, το κράτος είναι και αυτό ένας από τους μεγάλους χαμένους από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Μάλλον εθιμοτυπική, όπως άλλωστε τη χαρακτήρισε και ο κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος κρίθηκε η απογευματινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, κατά την οποία, αν και τέθηκε το αίτημα για ενίσχυση των μισθών, ουσιαστικά κυριάρχησε η διαφωνία για τον εργασιακό νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στη διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων, και ζήτησε την κατάργηση του εργασιακού νόμου. Κατέθεσε επίσης αίτημα για αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα είκοσι ημερομίσθια, αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας στο 80%, επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, αύξηση του αφορολογήτου στα 15.000 ευρώ και επίδομα θέρμανσης για ανέργους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό εξέφρασε τη στήριξη των βιομηχάνων στις προσπάθειες που καταβάλλονται για το καλό του τόπου, αναγνωρίζοντας ότι διανύουμε μια περίοδο τομών και μεταρρυθμίσεων. «Από την αποτελεσματικότητα των τομών θα κριθεί το μέλλον της χώρας και σε αυτό έχουμε ευθύνη όλοι και κοινωνικοί εταίροι και τα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τα μέλη του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τα οποία του κατέθεσαν τέσσερις προτάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη «διείσδυση» των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες. Συγκεκριμένα, πρότειναν:

– Τη δημιουργία μιας ζώνης καινοτομίας για επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

– Τη δημιουργία ζωνών ελευθέρου εμπορίου στα σύνορα, έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και να μην μετακινούνται στις βαλκανικές χώρες.

– Τη μείωση των περιφερειών, έτσι ώστε να οργανωθεί καλύτερα η απορρόφηση των κονδυλίων των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.

– Τη δημιουργία Κέντρου Σχεδιασμού Επιχειρηματικότητας υπό την εποπτεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή