Δεδομένο το βέτο για τα Σκόπια

Δεδομένο το βέτο για τα Σκόπια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η επανεμφάνιση, και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, του αδιεξόδου που έχουν διαμορφώσει τα Σκόπια, όσον αφορά το ζήτημα της επίλυσης των διαφορών τους με την Ελλάδα.

Εως το τέλος του έτους, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση σε ευρωπαϊκές αίθουσες το αίτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξή της στην E.E. Ωστόσο, η ηγεσία της χώρας αυτής δείχνει να μην υπολογίζει τις ελληνικές ενστάσεις ως προς μια σειρά θέσεων τις οποίες εκφράζει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις διεθνείς σχέσεις της. Θέσεις τις οποίες η Αθήνα θεωρεί ως προκλητική έκφραση αλυτρωτισμού σε βάρος της χώρας μας.

Η πολωνική αναγνώριση

Ταυτόχρονα, με ισχυρή την βοήθεια που της προσέφερε σε επίπεδο εντυπώσεων, η πρόσφατη αμερικανική πρωτοβουλία για αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», επιδίδεται σε σειρά ενεργειών σε διμερές επίπεδο, στόχος των οποίων είναι, υποτίθεται, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο της Πολωνίας, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε ότι στις διμερείς της σχέσεις θα χρησιμοποιεί το όνομα που επιθυμούν τα Σκόπια.

Η ελληνική πλευρά, αντιλαμβανόμενη τι ακριβώς επιδιώκει η ΠΓΔΜ, αντέδρασε στην εξέλιξη αυτή, ανεβάζοντας τους τόνους, αλλά όχι έναντι της Πολωνίας:

«Από την πλευρά της Ελλάδας τουλάχιστον, δεν υπάρχει προοπτική να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της FYROM», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής, με αφορμή την προαναφερθείσα κίνηση της πολωνικής κυβέρνησης. Και αιτιολόγησε την επιλογή αυτή: «Στην πρωτοβουλία και στις προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, η πλευρά της FYROM δεν έδειξε καμιά διάθεση συνεργασίας. Απέρριψε τις προτάσεις εκείνες. Δεν βοηθάει στην απόπειρά του να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση. Είναι μία παράμετρος, την οποία κανείς πρέπει να σταθμίσει πάρα πολύ σοβαρά. Και, βεβαίως, είναι μία παράμετρος, η οποία βαρύνει ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή προοπτική μιας χώρας».

Η «προειδοποίηση» είναι σαφής: Το «βέτο» εκ μέρους της Αθήνας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, στο βαθμό που τα Σκόπια δεν διαφοροποιήσουν την «απολύτως αντιπαραγωγική», όπως χαρακτηρίζεται από πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στάση της ΠΓΔΜ.

Πνεύμα αλυτρωτισμού

Το θέμα έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει το στρατηγείο της ελληνικής διπλωματίας: Γιατί, δηλαδή, εμμένει πεισματικά η ηγεσία της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, σε αυτή τη στάση;

Οι αναλύσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγουν μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι «η αδιάλλακτη εμμονή είναι, αν όχι συστατικό στοιχείο, τουλάχιστον αποτέλεσμα ενός συνεχιζόμενου πνεύματος αλυτρωτισμού, το οποίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα εμφανές και υπαρκτό στα Σκόπια».

Καινούργιοι χάρτες

Η εκτίμηση αυτή, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στην «K», ενισχύεται και από το γεγονός ότι όχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν και να διακινούνται, αλλά πολύ περισσότερο, εκτυπώνονται καινούργιοι χάρτες και προπαγανδιστικό υλικό, και με αναφορές στην «Μεγάλη Μακεδονία».

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει η «K», τέτοιοι χάρτες υπήρχαν και σε τόπους του Διαδικτύου, στους οποίους μπορούσε κανείς να φθάσει μέσω παραπομπών από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Στους χάρτες αυτούς εμφανίζονταν μεγάλα τμήματα της ελληνικής Μακεδονίας, ως εδάφη της Μακεδονίας υπό ελληνική κατοχή.

Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, αναμένεται να αναδειχθεί ακόμα εντονότερα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή