Πρώτη επίσκεψη Ρώσου ηγέτη στο Αγιον Ορος

Πρώτη επίσκεψη Ρώσου ηγέτη στο Αγιον Ορος

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βλαδιμίρ Πούτιν θα επιχειρήσει για τρίτη φορά να πραγματοποιήσει το πολυπόθητο προσκύνημα στο Αγιον Ορος. Θεού θέλοντος την ερχόμενη Παρασκευή θα περάσει την πύλη του Αθω για να επισκεφθεί τις Καρυές και, κυρίως, το ιστορικό για τους Ρώσους μοναστήρι του Παντελεήμονος, όπου εγκαταβιούν συμπατριώτες του -νυν και τέως- μοναχοί.

Δυο φορές στο παρελθόν, μία τον Δεκέμβριο του 2001 και άλλη μία πέρυσι τον Σεπτέμβριο τέτοιες μέρες, ξεκίνησε να κάνει αυτό το ταξίδι, αλλά την τελευταία στιγμή αναγκάστηκε να το ματαιώσει. Την πρώτη έφτασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη αλλά τον εμπόδισαν οι κακές καιρικές συνθήκες και την άλλη συνέπεσε με τα τραγικά γεγονότα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπεσλάν.

Τώρα οι προληπτικοί στο Κρεμλίνο προσεύχονται να μην τύχει και πάλι κάτι και οργανώνουν με κάθε μυστικότητα την έλευση του κ. Πούτιν, που αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη από τη Γερμανία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο Σρέντερ. Το βράδυ θα συναντηθεί με τον κ. Κώστα Καραμανλή στο ξενοδοχέιο «Πορτο Καρράς» στη Χαλκιδική και τα χαράματα θα ξεκινήσει για το Αγιον Ορος.

Μεγάλες τιμές

Ο καιρός είναι καλός και τέτοια εποχή ο Αθως δεν συγκεντρώνει ομίχλη, όμως ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμάται ότι θα πάει οδικώς επιλέγοντας το αυτοκίνητο και το πλοίο από το ελικόπτερο. Να θέλει άραγε να απολαύσει τις υπέροχες ομορφιές της Χαλκιδικής στη διαδρομή ή μήπως οι φρουροί του απέρριψαν την ιδέα της από αέρος μετάβασης μετά την συντριβή, πέρυσι τέτοιες μέρες, του στρατιωτικού Σινούκ, που όπως διέρρευσε τότε, ήταν αυτό με το οποίο θα πήγαινε ο κ. Πούτιν στο Αγιον Ορος;

Οπως και να μετακινηθεί οι Αγιορείτες μοναχοί τον περιμένουν με μεγάλες τιμές.

Στις Καρυές η Ιερά Κοινότητα σχεδιάζει μεγαλοπρεπή υποδοχή και ετοιμάζει δώρα για τον υψηλο επισκέπτη, το ίδιο και στην παλαιά ρωσική σκήτη του Αγίου Ανδρέα, ενω κορυφαία στιγμή της επίσκεψης θα αποτελέσει δίχως αμφιβολία το προσκύνημα στο μοναστήρι της Πεντελεήμονος.

Οποίο μεγαλείον για τον Βλαδιμίρ Πούτιν! Θα είναι ο πρώτος ηγέτης της Ρωσίας που θα περάσει την πύλη της «κιβωτού της ορθοδοξίας» και μάλιστα θα προσευχηθεί στο μοναστήρι-συμβολο της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Αυτό που δεν κατάφεραν οι τσάροι στα οχτακόσια χρόνια λειτουργίας του ιστορικού μοναστηριού και ονειρεύονται εκατομμύρια ορθόδοξοι συμπατριώτες του, πλην όμως δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε καπίκι για να ταξιδέψουν, το κάνει πράξη τώρα αυτός, ο σύγχρονος τσάρος.

Μπορεί ο προεδρος Πούτιν να προσδίδει αυστηρά ιδιωτικό χαρακτήρα στο προσκύνημα και να το εμφανίζει ως προσωπική επιθυμία εκπορευόμενη απο εσωτερική ανάγκη, αλλά η τηλεοπτική εικόνα θα κάνει τη δουλειά της μιλώντας με τον δικό της τρόπο της στη ρωσική ψυχή.

Πώς να μην ραγίσουν οι καρδιές των βαθιά θρησκευόμενων Ρώσων από την Αγία Πετρούπολη έως τις εσχατιές της Σιβηρίας, αντικρύζοντας, σε δορυφορική πιθανότατα σύνδεση, στις τηλεοπτικές οθόνες τον ηγέτη τους να γονατίζει ευλαβικά στο «Περιβόλι της Παναγίας» και να ασπάζεται την εικόνα του «Αξιον Εστί» μέσα σε πανδαισία κωδωνοκρουσιών και βυζαντινών ύμνων;

Ο Βλαδιμίρ Πούτιν είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος και ξέρει πολύ καλά ότι μαζί με την ψυχική ανάταση, το ιστορικό και γεμάτο συμβολισμούς ταξίδι του στο Αγιον Ορος θα ενισχύσει τη δημοφιλία του, την οποία τόσο άνάγκη έχει, ειδικά στα πάμφτωχα ρωσικά λαϊκά στρώματα που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο στον Υψιστο.

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος

Πίσω όμως από τις λαμπρές τελετές και τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια με τις οποίες θα περιβληθεί η επίσκεψη, ο Ρώσος ηγέτης θα έχει να αντιμετωπίσει μια όχι και τόσο ευχάριστη ατμόσφαιρα στο μοναστήρι του Παντελεήμονος όπου τα τελευταία χρόνια μαίνεται ένας ακήρυχτος ρωσο-ουκρανικός πόλεμος για την επικυριαρχία. Οι Ρώσοι κινδυνεύουν να χάσουν -αν δεν έχει γίνει ήδη- την ιστορική γι’ αυτούς μονή έπειτα από οχτακόσια χρόνια, καθώς μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης οι Ουκρανοί μοναχοί πλειοψηφούν στην συνοδεία, δημιουργώντας προϋποθέσεις απομάκρυνσης από την επιρροή της ρωσικής Εκκλησίας, εξέλιξη που η Μόσχα δύσκολα θα ανεχθεί.

Λέγεται ότι πέρυσι ο πρόεδρος Πούτιν μαζί με κάποια δώρα για την Ιερά Κοινότητα είχε στις αποσκευές του και την «επιθυμία» του πανίσχυρου πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Αλέξιου, για κάθοδο μοναχών στο Αγιον Ορος προκειμένου να επανδρώσουν τη Μονή Παντελεήμονος και βεβαίως να ανατρέψουν το σημερινό Status υπερ της ρωσικής πλευράς, και ένα ρωσικό διαβατήριο «δώρο» στον ουκρανικής καταγωγής ηγούμενο Ιερεμία, προφανώς για να τον εντάξει στην ρωσική πλευρά.

Το μεν διαβατήριο ενεχειρίστηκε αργότερα από τον Ρώσο πρεβευτή στην Αθήνα, το δε αίτημα δεν αποκλείεται να διατυπωθεί στη συνάντηση του Ρώσου πρέδρου με την ηγεσία της αγιορείτικης κοινωνίας, η οποια και αποφασίζει επί αυτών των θεμάτων.

Δεν πήγε ο Γιούσενκο

Η διελκυστίνδα Ρώσων και Ουκρανών για την τύχη του μοναστηριού στο Αγιον Ορος πάντως δείχνει να έχει ξεφύγει από τα τείχη της Μονής Παντελεήμονος φτάνοντας στα κορυφαία κλιμάκια εξουσίας στη Μόσχα και το Κίεβο.

Πριν από ένα μήνα, στις 8 Αυγούστου, επρόκειτο να πραγματοποιήσει πρσκυνηματική επίσκεψη στον Αθω και συγκεκριμένα στην Ιερα Μονή Παντελεήμονος, που εκείνη την ημέρα είχε πανήγυρη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο. Το ταξίδι, κατόπιν επιθυμίας του ιδίου, περιβλήθηκε με απόλυτη μυστικότητα, οι φρουροί του είχαν προωθηθεί για τα μέτρα ασφαλείας στο Αγιον Ορος, το ίδιο και η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ουκρανίας από την Αθήνα, αλλά την παραμονή ένα τηλεφώνημα από το Κίεβο στον Ουκρανό πρεσβευτή ειδοποιούσε για τη ματαίωση της επίσκεψης λόγω «αιφνίδιου φόρτου εργασίας» του προέδρου. Να φορτώθηκε άραγε την τελευτάια στιγμή με τόσο πολλή δουλειά ο Βίκτορ Γιούσενκο ή μήπως έχουν βάση οι φήμες ότι το μακρύ χερι του κ. Αλέξιου, χάλασε το ταξίδι για να προηγηθεί αυτό του Πούτιν, ώστε να μην αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία στη Μονή;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή