«To πιο πολύπλοκο δυστύχημα στην ιστορία»

«To πιο πολύπλοκο δυστύχημα στην ιστορία»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το «πιο πολύπλοκο δυστύχημα στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας» έκανε χθες λόγο, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3» ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Ακριβός Τσολάκης ο οποίος επέστρεψε από την Κύπρο έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες, στοιχεία και καταθέσεις προκειμένου να συντάξει το πόρισμα των αιτιών που οδήγησαν στην πτώση του μοιραίου αεροσκάφους της «Helios» στο Γραμματικό.

Ο κ. Τσολάκης υπογράμμισε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας δεν μπορεί να μην έχει μέρος ευθυνών καθώς, όπως επεσήμανε, το αεροπλάνο αποτελεί «ανθρώπινο εφεύρημα, το οποίο σχεδιάστηκε από ανθρώπους, λειτουργεί και συντηρείται από ανθρώπους» αναφερόμενος εμμέσως και στον τομέα της συντήρησης των αεροσκαφών.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι η εικόνα που έχει σχηματίσει έως τώρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής καθώς λείπουν ακόμη «βασικά στοιχεία τα οποία πρέπει να εξιχνιαστούν λεπτομερέστατα». O κ. Τσολάκης είπε ότι «σκοπός είναι να εντοπίσουμε σε ποιο σημείο ο παράγων άνθρωπος υποχώρησε ή δεν έκανε σωστά τη δουλειά του ή παρέλειψε ή εν πάση περιπτώσει έσφαλε», παραπέμποντας σε όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την απογείωση ενός αεροσκάφους. Στη συνέχεια ο κ. Τσολάκης πρόκειται να μεταβεί στο Λονδίνο για τη λήψη καταθέσεων από τους δύο Βρετανούς μηχανικούς της «Helios» και ύστερα από 15-20 ημέρες θα γίνει η αναπαράσταση του δυστυχήματος.

Παράλληλα, μιλώντας στην «K» ο κ. Φίλιππος Κουτσάφτης, πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, διαβεβαίωσε ότι οι υπόλοιπες τοξικολογικές εξετάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, «δεν διακρίνεται κάτι ύποπτο και αν ήταν κάτι ιδιαίτερο θα είχε ήδη προκύψει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή