Δίκη «Σαμίνα», καταθέσεις διασωθέντων

Δίκη «Σαμίνα», καταθέσεις διασωθέντων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνήμες από το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα», στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 80 άτομα, ξύπνησαν και πάλι χθες το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών όπου συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία για το τραγικό ναυάγιο μετά τη διακοπή της δίκης κατά τον μήνα Αύγουστο.

Οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι δεν υπήρξε καμία βοήθεια από το πλήρωμα, κανένας συντονισμός και δεν ακούστηκε σήμα εγκατάλειψης του πλοίου μετά την πρόσκρουση του «Σαμίνα» στις βραχονησίδες «Πόρτες».

Η Πηνελόπη Μαρκοπούλου διασωθείσα -όπως ο σύζυγος και οι δύο κόρες της- μεταξύ άλλων, κατέθεσε: «…Πιστεύουμε ότι όλοι οι υπεύθυνοι δεν είναι εδώ. Για μας υπεύθυνο είναι το κράτος, γιατί δίνει άδεια σ’ αυτά τα καράβια», υπογράμμισε η μάρτυρας.

Η ίδια ανέφερε ότι ο σύζυγός της προσπαθούσε να κατεβάσει βάρκες με άλλους συνεπιβάτες χωρίς όμως αυτό να ήταν εφικτό, ενώ πρόσθεσε ότι αρκετά σωσίβια δεν ήταν σε καλή κατάσταση, όπως αυτό της κόρης της στο οποίο δεν άναβε το φωτάκι ή του συζύγου της, το οποίο «διαλύθηκε» σχεδόν αμέσως.

Ο εισαγγελέας της Εδρας, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, πρότεινε να κληθούν να καταθέσουν εντός των προσεχών ημερών όσοι πραγματοποίησαν την πραγματογνωμοσύνη στο πλοίο στις 24/9/2000, οι δύτες που έλεγξαν τα ύφαλα του πλοίου αλλά και ο δόκιμος πλοίαρχος Γιώργος Πατίλας που το μοιραίο βράδυ εκτελούσε βάρδια στη γέφυρα.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας πρότεινε να διενεργηθεί αυτοψία ή να γίνει μια εικονική προσομοίωση στο «αδελφό» πλοίο ΝΑΙΑΣ II, πρόταση ωστόσο η οποία θα επανεξεταστεί καθώς το συγκεκριμένο σκάφος έχει ήδη οδηγηθεί προς διάλυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή