ΠΑΣΟΚ: σε δικό του διάλογο για Παιδεία

ΠΑΣΟΚ: σε δικό του διάλογο για Παιδεία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου με αντικείμενο τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ συμφωνήθηκε πως όταν επιστρέψει στην κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την εκπαίδευση.

Οι προτάσεις

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε πως το 40% των πόρων από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα διοχευτεύεται στην Παιδεία, ενώ τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό θα φθάσουν το 5% του ΑΕΠ. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως κωδικοποιήθηκαν στην εισήγηση της κ. Μαρίας Δαμανάκη μεταξύ άλλων προβλέπουν τον τερματισμό του «κρατικίστικου εκπαιδευτικού μοντέλου», την καταπολέμηση του γραμματικού και ψηφιακού αναλφαβητισμού, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης, την κατοχύρωση της αυτοτέλειας των AEI και TEI στη διαχείριση πόρων και τις εκπαιδευτικές μεθόδους, αλλά και τη συμμετοχή των τελευταίων στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος διαφώνησε με τον όρο «αποκρατικοποίηση της παιδείας» που εμπεριείχε η εισήγηση. Επίσης, πολλά μέλη του οργάνου διαφώνησαν με την πρόταση δωρεάν βιβλία και συγγράμματα να χορηγούνται μόνον σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Ετσι, η σχετική πρόταση αποσύρθηκε.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Συντονιστικού της Βουλής με αντικείμενο την ακρίβεια. Αμέσως μετά, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για το θέμα, από τον Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Εν τω μεταξύ, χωρίς μεγάλες «αναταράξεις» έγινε αποδεκτή η απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στη διάλυση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. H απόφαση αν και εν πολλοίς αναμενόμενη αιφνιδίασε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ως προς το χρόνο και τον τρόπο λήψης της, καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν είχε ενημερώσει τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν πως η κίνηση του κ. Γ. Παπανδρέου συνιστά μήνυμα «πυγμής» και προς όποιους εκ των κορυφαίων σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν τις επιλογές του. Πάντως, ο απερχόμενος γραμματέας της οργάνωσης κ. B. Κίτσιος απέφυγε να επικρίνει την επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου. Αντιθέτως, υποστήριξε πως η νεολαία δεν καταργείται με την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά απλώς αρχίζει μια διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους της Νεολαίας που είχε αποφασιστεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή