ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΟΡΙΝΙΟΝ

Σταθερά ευρύ το προβάδισμα Καραμανλή και Ν.Δ.

Κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με νέα τηλεφωνική δημοσκόπηση που διεξήγαγε την προηγούμενη εβδομάδα η OPINION για λογαριασμό του Mega και δημοσιοποιήθηκε χθες από το κανάλι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 1.000 τηλεφωνικές συνεντεύξεις, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 30,4%, το ΠΑΣΟΚ 26,3% και ακολουθούν το KKE με 7,9%, ο ΣΥΝ με 3,5%, το ΛΑΟΣ με 2,3%, ενώ αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά των λευκών και των άκυρων (10,3%), όπως και των αδιευκρίνιστων απαντήσεων (19,3%). Από την ανάλυση των στοιχείων επιβεβαιώνεται επίσης μια γενικευμένη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, καθώς το 49% των ερωτηθέντων τη χαρακτήρισε «πολύ κακή», το 34% «μάλλον κακή» και μόνον το 15% την έκρινε «μάλλον καλή» ή και «πολύ καλή». Ωστόσο, ο κ. K. Καραμανλής εξακολουθεί και διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου ως προς την ικανότητά του να ανταποκριθεί στη σημερινή συγκυρία. Ετσι, στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα», ο κ. Καραμανλής έλαβε το 33% των απαντήσεων, ο κ. Γ. Παπανδρέου 18%, ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξεως του 42% απάντησε «κανείς από τους δύο».

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αποφάσεις για αναβάθμιση

Τη δημιουργία θέσης γενικού επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος στο Πυροσβεστικό Σώμα, σε βαθμό υποστρατήγου, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Οπως δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης, με τη δημιουργία της νέας θέσης θα επιτευχθεί μεγαλύτερη αποκέντρωση και καλύτερος συντονισμός και ανταπόκριση στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Ανακοίνωσε επίσης ότι από την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα εγκατασταθεί μόνιμα πυροσβεστικό ελικόπτερο στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε έκταση πέντε στρεμμάτων από το στρατόπεδο Καρατάσσου, θα λειτουργήσει σταθμός βαρέων οχημάτων της Πυροσβεστικής.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ME ΠΑΠΟΥΛΙΑ – ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Αυλαία για τη «Βουλή των Εφήβων»

Αυλαία χθες για τη 10η σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλιας όσο και ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις απόψεις και τους προβληματισμούς των 300 εφήβων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις κοινότητες της ομογένειας. Ως «μεγάλη ευκαιρία ανανέωσης της χώρας», χαρακτήρισε ο κ. Παπούλιας το ενδιαφέρον των νέων για τα κοινά, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί την αντιπροσωπεία της Βουλής των Εφήβων που τον επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής δεσμευόταν ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τις προτάσεις τους. «Δεν έχει σημασία εάν συμφωνώ σε όλα ή διαφωνώ σε κάποια. Σημασία έχει ότι μένω εντυπωσιασμένος από το επίπεδο των σκέψεων που διατυπώθηκαν», σημείωσε. Ως προς τις εισηγήσεις των εφήβων: ναρκωτικά, ανεργία, παιδεία, οικονομία και εξωτερική πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο της «Βουλής των Εφήβων». Μακριά από την ομοιομορφία που παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις των βουλευτών, οι «έφηβοι» συνάδελφοί τους δεν απέφυγαν τα «δύσκολα» και κατάφεραν να δώσουν τροφή για σκέψη. «Δηλώνουμε έτοιμοι να αγωνιστούμε για τη δική μας ουτοπία», τόνισε η «βουλευτής Αργολίδας» Εύα Καζάκου, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της Ευαγγελίας Πολυμέρου από τη Φθιώτιδα, κόρης αστυνομικού που τραυματίστηκε το 1994 από βόμβα του ΕΛΑ σε λεωφορείο της αστυνομίας, καθώς επέκρινε τα MME σημειώνοντας ότι «έπαιξαν το παιχνίδι των τρομοκρατών».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Οχι σε συμφωνίες κορυφής

Αντιτίθεται σε ενδεχόμενο άνοιγμα του Γ. Παπανδρέου στην Αριστερά μέσω επαφών σε ηγετικό επίπεδο, εν όψει των δημοτικών εκλογών, ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. Πιστεύει αντιθέτως ότι η συνεργασία αυτή δεν μπορεί να είναι προϊόν συνεννοήσεων κορυφής, αλλά καρπός της συμμετοχής των κομμάτων στην ταξική πάλη. «Εχουν ευθύνη τα πολιτικά κόμματα, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ και το KKE, εάν πιστεύουμε ότι υπάρχει η προοπτική μεγάλης Αριστεράς στην Ελλάδα, να συστρατευθούν με την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την κοινωνική αντίσταση. Δεν είναι θέμα διαπραγματεύσεων και συμφωνιών για συμπόρευση των κομμάτων και συνεννοήσεων κορυφής, όπως κάποιοι εννοούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Τσοχατζόπουλος και σημείωσε: «Προσωπικά πιστεύω πως δεν είναι ώρα για προσκλήσεις σε επίπεδο ηγεσίας κομμάτων και αυτό για να μη δοθεί η εντύπωση πως γίνεται μια συνεννόηση, μια συνδιαλλαγή. H πρόκληση είναι μπροστά μας. Κοινωνικοί, ταξικοί αγώνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Επομένως, η κοινωνία καλεί όλα τα κόμματα να συστρατευθούν στην κοινωνική αντίσταση ενάντια στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού».

ΓΙΑ TH ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ KAI ΤΗΣ Ε.Ε.

Ικανοποίηση Βαρθολομαίου

Στην ενίσχυση που παρέχει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η αμερικανική διοίκηση, αλλά και η E.E., αναφέρθηκε ό Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος σε εκκλησίασμα που είχε συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη, από την Αμερική αλλά και ευρωπαϊκές χώρες. «H αμερικανική διοίκησις, η αμερικανική κυβέρνησις περιβάλλει με ενδιαφέρον, με έμπρακτον ενδιαφέρον και στοργήν και υποστηρίζει το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον και τα απαράγραπτα δίκαιά του», είπε ο Πατριάρχης. «Και η Ευρώπη, και η Ευρωπαϊκή Ενωσις, ως θεσμικόν όργανον, εκφράζει ανεπιφύλακτα και κατ’ επανάληψιν την υποστήριξή της προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως το αιωνόβιον και ιστορικόν κέντρον της χριστιανικής Ανατολής», πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή