Αισιόδοξος ο Καραμανλής για οικονομία

Αισιόδοξος ο Καραμανλής για οικονομία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έστειλαν χθες ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα τον δεύτερο κύκλο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Πέντε μόλις ημέρες πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να διολισθήσει στη λογική της παροχολογίας, καθώς παραμένει προσηλωμένος στην πολιτική της κυβέρνησης και στον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. «O κίνδυνος για νέα φορολογικά μέτρα έχει εκλείψει», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Την αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου συμμερίστηκαν οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο πρόεδρος της οποίας χαρακτήρισε μονόδρομο για την ανόρθωση της οικονομίας την ασκούμενη πολιτική.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Σε ένα χρόνο, αν δεν γίνει κάτι κοσμογονικό, θα έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που θα μας δώσουν την αίσθηση της απογείωσης», σχολίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής, αποσαφήνισε ότι δεν προτίθεται να διολισθήσει στη λογική της παροχολογίας κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι διαφορετικό απ’ όσα έχει πει μέχρι σήμερα, αφού παραμένει προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις και στην πολιτική της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλογοσκούφης φέρεται να επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τις αλλαγές που προωθεί στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα ως τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Απαντώντας σε ερώτηση «εάν θα μειωθεί και η φορολογία στα φυσικά πρόσωπα», ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι φορολογικές μειώσεις θα ξεκινήσουν από το 2007 και όχι από το 2006, καθώς και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το επόμενο κύμα των φορολογικών μειώσεων να αφορά αποκλειστικά τα φυσικά πρόσωπα.

Να επιταχύνει τις διαδικασίες χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γ. Κασιμάτης, ο οποίος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, εκτίμησε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Σε ένα χρόνο θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μια οικονομία που πραγματικά δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες», τόνισε ο κ. Κασιμάτης, προσθέτοντας ότι η χρονιά που διανύουμε πρέπει να είναι ένα έτος σκληρής δουλειάς. Τέλος, σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερο νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά, ταχεία υλοποίηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης μέσω της στήριξης επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Για την «Ολυμπιακή»

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο «λουκέτου» στην O.A. λόγω των επαπειλούμενων προστίμων από το Κολλέγιο των Επιτρόπων. «H κυβέρνηση θα εξετάσει την απόφαση της Επιτροπής για να μελετήσει τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνει αυτομάτως η O.A., υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις. H διαδικασία της αποκρατικοποίησης είναι μια ευαίσθητη διαδικασία και γι’ αυτό δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο επί του θέματος σ’ αυτή τη φάση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Γραμματέα της K.E. της Ν.Δ. περί άρσης της μονιμότητας και εξαίρεσης των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, υποστήριξε ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα με το νόμο 2190/94 περί εξαίρεσης από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου το Δημόσιο μετέχει με ποσοστό λιγότερο του 51%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή