Αύξηση εσόδων στον Δήμο Αθηναίων

Αύξηση εσόδων στον Δήμο Αθηναίων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομικά φερέγγυος κρίθηκε ο Δήμος Αθηναίων από τον διεθνή οίκο Moody’s και μάλιστα αξιολογήθηκε στην ίδια κλίμακα (A2), με αυτήν που έχει αξιολογηθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οπως επισήμανε χθες η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Δήμου, η A2 κατηγορία θεωρείται εξαιρετικά υψηλή για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς είναι ανάλογη με αυτήν στην οποία βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος, όλοι οι μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί καθώς και οι μεγαλύτερες ιδιωτικές αλλά και κρατικές τράπεζες.

Η αξιολόγηση αυτή, σημαίνει ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει πλέον τη δυνατότητα από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας:

– Να προσφεύγει στη διεθνή αγορά ομολόγων.

– Να επιτύχει ακόμα χαμηλότερα επιτόκια για τον υφιστάμενο δανεισμό του.

– Να αποτελεί ένα φερέγγυο εταίρο σε οποιοδήποτε εγχείρημα αυτοχρηματοδότησης και συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Η σημερινή εικόνα των οικονομικών του δήμου, επεσήμανε η δήμαρχος, οφείλεται σε μια πολιτική που εφαρμόστηκε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και στηρίχθηκε στην αναλυτική και αντικειμενική καταγραφή της πραγματικότητας, στην αποφασιστική είσπραξη των εσόδων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη διαφανή και ορθολογική διαχείριση, στην εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος.

Για το επόμενο διάστημα ο δήμος ετοιμάζει ένα νέο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο στη φάση αυτή θα στηρίζεται στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και στην αυτοχρηματοδότηση (έχουν ήδη εξασφαλιστεί 56 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις).

Ο αρμόδιος για τα οικονομικά αντιδήμαρχος κ. Θ. Σκυλακάκης, επισήμανε ότι ο δήμος πέτυχε το 2003 και το 2004 ετήσια αύξηση εσόδων 15%, ενώ κατά την πραγματοποίηση απογραφών και διασταυρώσεων, διαπιστώθηκε πριν από λίγες μέρες, ότι 1.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν καταβάλλουν τον φόρο του 2% και 5%, που σημαίνει ετήσια απώλεια εσόδων για τον δήμο 4 εκατ. ευρώ, αλλά που ο δήμος θα εισπράξει το 2005, ενώ θα ανατρέξει και στην προηγούμενη 5ετία, για να διαπιστωθεί αν υπήρξε φοροδιαφυγή, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή