«Λεονταρισμοί» Ερντογάν έναντι της E.E.

«Λεονταρισμοί» Ερντογάν έναντι της E.E.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υποβολή «νέων όρων», ή το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση από τους «25» για μία άλλου είδους σχέση Αγκυρας – Βρυξελλών πλην εκείνης του πλήρους μέλους μετά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα σημάνει την απόσυρση του τουρκικού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη. Αυτό υπογράμμισε ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμη ένδειξη του εκνευρισμού τον οποίο έχει προκαλέσει στην ηγεσία της γείτονος ο έντονος τουρκοσκεπτικισμός που είναι πλέον έκδηλος και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», ο Τούρκος πρωθυπουργός επισημαίνει για μια ακόμα φορά ότι η χώρα του έφερε εις πέρας όλα όσα της ζητήθηκαν από την E.E. «Αυτοί που μας έδωσαν υποσχέσεις, να κρατήσουν το λόγο τους», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και προσθέτει, ότι αν τεθούν νέοι όροι «η Τουρκία θα χαράξει το δικό της δρόμο». Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Ντομινίκ Ντε Βιλπέν τόνιζε: «Αυτό που θέλω είναι η Τουρκία να μπει στο μονοπάτι της αναγνώρισης της Κύπρου το συντομότερο δυνατόν. Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ ότι κάθε κράτος που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης, θα πρέπει να έχει μια ειρηνική σχέση με όλη την Ευρώπη. Αυτή τη βούληση ευχόμαστε να έχουν και οι Τούρκοι».

Κείμενο – απάντηση

Στο μεταξύ, αύριο στις Βρυξέλλες αναμένεται να συμφωνηθεί το κείμενο – απάντηση των 25 μελών της Ενωσης, στην μονομερή τουρκική δήλωση ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Το θέμα θα εξεταστεί για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ), με τη βρετανική προεδρία για δεύτερη φορά να καλείται να παρουσιάσει περαιτέρω βελτιωμένο σχέδιο, εκείνου το οποίο προ ημερών είχε καταθέσει στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΟΡΕΠΕΡ. O πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Δημ. Χριστόφιας ανέφερε χθες ότι αναμένει από την E.E. «μια ισχυρή αντιδήλωση, η οποία να εκφράζει και τη δική μας βούληση και τα δικά μας συμφέροντα». Το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Τζιανφράνκο Φίνι. Οπως έγινε γνωστό, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν επίσης θέματα διμερούς, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως είναι το Μεσανατολικό και η μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή