Πιο κοντά Δήμοι και κυβέρνηση

Πιο κοντά Δήμοι και κυβέρνηση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συγκρατημένη τους αισιοδοξία εξέφρασαν χθες οι δήμαρχοι για την πορεία των οικονομικών τους αιτημάτων και δήλωσαν ότι αναμένουν τον Οκτώβριο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν, θα έχουν δηλαδή αντίκρισμα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Χθες, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να συζητήσει όλα τα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, κυρίως, τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των μεταφερομένων και μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων στους δήμους.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όσες συμβάσεις σχολικών φυλάκων και ατόμων με ειδικές ανάγκες μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, που υπολογίζεται ότι συνολικά θα φτάσουν τους 10.000 εργαζόμενους. H δαπάνη για τους σχολικούς φύλακες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΚΕ, ανέρχεται ετησίως σε 150 εκατ. ευρώ. Για τις προνοιακές δομές (π.χ. «Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης κ.λπ.), συμφωνήθηκε να γίνει, μέχρι τον Νοέμβριο, μια προσπάθεια ώστε να υπάρξει παράταση της χρηματοδότησής τους από κοινοτικούς πόρους για 18 ακόμη μήνες.

Η Δημοτική Αστυνομία

Για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, παρ’ ότι δεν υπήρξε απόφαση -αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε δύο εβδομάδες-, το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένα σύστημα συγχρηματοδότησης κράτους και δήμων.

Πάντως, όπως επισήμανε το σύνολο σχεδόν των δημάρχων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, όλες αυτές οι ρυθμίσεις και αν ακόμη ευοδωθούν με επιτυχία, θα έχουν χρονικό ορίζοντα ενός έτους, καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημα των δημάρχων για νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που θα φέρει και πάλι τους δήμους σε ένα χρόνο ενώπιον του ίδιου προβλήματος.

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τις εξελίξεις, δήλωσε ότι «αν γίνουν αυτά, κάτι το οποίο θα γνωρίζουμε σίγουρα σ’ ένα μήνα με την κατάθεση του προϋπολογισμού, θα είναι μια μεγάλη δικαίωση του αγώνα που ξεκινήσαμε εδώ και τέσσερα χρόνια, γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες των εργαζομένων» (σ.σ. σχολικοί φύλακες και AMEA).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή