ΗΠΑ: Να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου οι διαπραγματεύσεις E.E. – Τουρκίας

ΗΠΑ: Να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου οι διαπραγματεύσεις E.E. – Τουρκίας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διμερείς σχέσεις και το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση την οποία είχαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα κ. Μάθιου Μπράϊζα. Δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης έκανε μόνο ο Αμερικανός πρέσβης κ. Τσάρλς Ρις, ο οποίος περιορίστηκε να αναφέρει ότι εκφράστηκε η ευγνωμοσύνη της αμερικανικής κυβέρνησης για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της χώρας μας, με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων στην Νέα Ορλεάνη.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα παραμένει αμείωτο, και στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται τρόποι και πρωτοβουλίες υλοποίησής της στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τις παρακαυκάσιες περιοχές και τη Μέση Ανατολή. Από το πλαίσιο αυτό των «νέων» ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, φαίνεται πως λείπει το «αγκάθι» που λέγεται Τουρκία. Ελλάδα και ΗΠΑ συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η προοπτική του εξευρωπαϊσμού της Αγκυρας με στόχο την πλήρη ένταξή της στην E.E., αποτελεί στρατηγική παράμετρο για την επίλυση του Κυπριακού και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. «Είναι στρατηγικής σημασίας ζήτημα να αισθανθούν οι Τούρκοι ότι είναι αποδεκτοί στην Ευρώπη», σημειώνει ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στην «K», για να συμπληρώσει ότι το μείζον είναι ν’ αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. «Βέβαια είναι αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας να αποδείξει ότι έχει επιτελέσει προόδους, αλλά αν φθάσει στο σημείο να έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί πλήρες μέλος, τότε θα είναι μια διαφορετική Τουρκία», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή