«Κάθε χωριό και αστυνόμος»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πιλότο για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιφέρεια θα αποτελέσει ώς ένα βαθμό η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, την οποία παρουσίασε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσαν για πρώτη φορά ένα νέο θεσμό, αυτόν του κοινοτικού αστυνόμου, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την καθολική εφαρμογή του.

Βασική φιλοσοφία για τον νέο θεσμό είναι «κανείς δήμος, καμία κοινότητα χωρίς μόνιμη αστυνομική προστασία», δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης.

Ο κοινοτικός αστυνόμος θα είναι βαθμοφόρος (ανθυπαστυνόμος ή αρχιφύλακας) της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος εγκαθίσταται μόνιμα στις έδρες των OTA στις περιφέρειες των οποίων δεν λειτουργεί αστυνομικό τμήμα. Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, θα εγκατασταθούν κοινοτικοί αστυνόμοι σε 14 δήμους, από τους 16 που δεν διαθέτουν σήμερα αστυνομικό τμήμα. Ως χώρος εργασίας του κοινοτικού αστυνόμου καθορίζεται συγκεκριμένο γραφείο στην έδρα του OTA και οι αρμοδιότητές του αφορούν στη διεκπεραίωση υποθέσεων καθημερινότητας των πολιτών, στη διενέργεια προανακριτικών πράξεων (επείγουσες) και γενικά σε ό,τι η ιδιότητά του ως αστυνομικού και προανακριτικού υπαλλήλου επιβάλλει, ενώ σε καμία περίπτωση η ρύθμιση αυτή δεν επηρεάζει τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας.

Με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης ιδρύονται στη Θεσσαλονίκη δύο υποδιευθύνσεις Αστυνομίας, 12 αστυνομικά τμήματα τα 4 εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος (από 23 αυξάνονται σε 35), ιδρύονται 12 τμήματα Ασφαλείας (από 6 αυξάνονται σε 18), ιδρύονται δύο τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών, τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (anti-trafficking), τμήμα Φύλαξης Μαρτύρων, δύο νέα τμήματα Τροχαίας και τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, Διεύθυνση Αλλοδαπών, ενώ προβλέπεται να ιδρυθεί υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και να λειτουργήσει βάση ελικοπτέρου της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων. Για την υποστήριξη των ρυθμίσεων αυτών η ΓΑΔΘ ενισχύθηκε με σημαντικό αριθμό βαθμοφόρων κι αξιωματικών, αναμένεται η τοποθέτηση ανάλογου αριθμού νέων αστυφυλάκων ενώ υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση της συνολικής οργανικής δύναμης του Σώματος κατά 440 θέσεις.

Μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο «I. Βελλίδης» σε αστυνομικούς και εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός, κάνοντας μεταξύ άλλων και απολογισμό της επιτυχημένης διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από άποψη ασφάλειας, τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. εντάσσεται πλέον στην κατηγορία των καλύτερων αστυνομιών του κόσμου με πολύτιμη εμπειρία, σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό και την τεχνογνωσία της ζητούν πλέον πολλές χώρες.

Οπως ο ίδιος ανέφερε, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της στη Θεσσαλονίκη μαζί με άλλες πρωτοβουλίες δημιουργούν νέα δεδομένα και διαμορφώνουν έναν «οδικό χάρτη ασφάλειας» για όλες τις χώρες της Βαλκανικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή