Αθηνά κατά Ιδρύματος «Ωνάση»

Αθηνά κατά Ιδρύματος «Ωνάση»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημείο αιχμής την τροποποίηση του καταστατικού του ιδρύματος «A. Σ. Ωνάσης» προ δύο ετών, σύμφωνα με την οποία όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος εκλέγονται με απλή πλειοψηφία χωρίς δικαίωμα κληρονομικής διαδοχής», άνοιξε ο πόλεμος ανάμεσα στην Αθηνά Ρουσέλ και το Δ.Σ. του ιδρύματος.

Η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση κατέθεσε αγωγή εις βάρος της διοίκησης του ιδρύματος για την «πραξικοπηματική», όπως χαρακτηρίζεται, τροποποίηση του καταστατικού η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε δύο χρόνια αργότερα, στις 3 Ιουλίου του 2005, όταν ανέλαβαν τα ηνία του ιδρύματος οι διάδοχοι της προηγούμενης διοίκησης. H αγωγή υποβλήθηκε στο Λίχτενσταϊν, έδρα του ιδρύματος, και πλέον εκδηλώνεται σαφώς η πρόθεση της Αθηνάς Ρουσέλ να διεκδικήσει την προεδρία του ιδρύματος.

Το προηγούμενο καταστατικό προέβλεπε σύμφωνα με τη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση, ότι απ’ ευθείας απόγονός του θα γινόταν αυτοδικαίως πρόεδρος του ιδρύματος εφ’ όσον έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του και υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να υπηρετήσει τους σκοπούς του ιδρύματος. Ωστόσο, με το νέο καταστατικό που τροποποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 2003, η υποψηφιότητά της για την προεδρία θα πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη του Δ.Σ.

Σε χθεσινή ανακοίνωση, πάντως, το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης»  υποστηρίζει ότι η αλλαγή του καταστατικού είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη διαθήκη του A. Ωνάση που -κατά την ανακοίνωση- «ορίζει την εκλογή όλων των μελών του Δ.Σ. με απλή πλειοψηφία χωρίς δικαίωμα κληρονομικής διαδοχής». Περαιτέρω στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με την αγωγή «η Αθηνά Ρουσέλ απαιτεί την παραβίαση της εκπεφρασμένης βούλησης του A. Ωνάση, όπως καταγράφεται στη διαθήκη του… Το ίδρυμα «A. Σ. Ωνάσης» ανακοινώνει ότι δεν δύναται να συναινέσει στο αίτημά της, υποχρεωμένο να υπερασπιστεί δικαστικά τη μνήμη και τη βούληση του αείμνηστου ιδρυτού του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή