H Τουρκία δίχασε και πάλι την E.E.

H Τουρκία δίχασε και πάλι την E.E.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδιέξοδο κατέληξε και η χθεσινή, τρίτη κατά σειρά, προσπάθεια των «25», να συμφωνήσουν στη μορφή και το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η απάντηση της E.E. στην πρόσφατη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς οι παρασκηνιακές διπλωματικές διεργασίες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό – ενδεχομένως και εντός των αμέσως προσεχών 24ώρων.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας από τις Βρυξέλλες K. Καλλέργης, το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών COREPER που συνεδρίασε χωρίς να καταλήξει σε απόφαση επί του νέου σχεδίου κοινής (αντι) δήλωσης των «25», το οποίο παρουσίασε η βρετανική προεδρία, είναι πιθανό να συνέλθει εκτάκτως τις επόμενες ημέρες, στον βαθμό που υπάρξει ομοφωνία ως προς το περιεχόμενο και το ύφος της μεταξύ των «25» στις διμερείς διαβουλεύσεις που έχουν ήδη αρχίσει.

Σε διαφορετική περίπτωση, το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί εκ νέου στην επόμενη τακτική σύνοδο του COREPER την προσεχή εβδομάδα ή ακόμα και στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της E.E., στις 26 Σεπτεμβρίου – μόλις μία εβδομάδα, δηλαδή, πριν από την προγραμματισθείσα (για τις 3 Οκτωβρίου) έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων E.E. – Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, το νέο σχέδιο κοινής δήλωσης των «25» που παρουσίασε χθες η βρετανική προεδρία, χαρακτηριζόταν από σαφώς ηπιότερους τόνους έναντι της Τουρκίας, συγκριτικά με εκείνα που είχαν παρουσιαστεί τόσο στην πρώτη συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων, όσο και στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, πριν από λίγες ημέρες στο Νιούπορτ της Ουαλλίας.

Αντιδράσεις

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αμέσως έντονα την αντίδραση της κυπριακής πλευράς. O υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γ. Ιακώβου χαρακτήρισε το νέο προσχέδιο της M. Βρετανίας χειρότερο από τα δύο προηγούμενα και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει στην έναρξη των συζητήσεων για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης E.E. – Τουρκίας, αν δεν υπάρξει πρώτα ικανοποιητική αντιδήλωση των «25» στην απαξιωτική για την Κύπρο διακήρυξη της Αγκυρας.

Από την πλευρά της η Γαλλία σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμπεριληφθεί στο σχέδιο δήλωσης μια πολύ αυστηρή διατύπωση για το πώς θα γίνει η επιτήρηση της εφαρμογής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης το 2006, καθώς και πρόβλεψη σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η Τουρκία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Ως γνωστόν, και η Αθήνα έχει υπογραμμίσει ότι στόχος ήταν και είναι η βελτίωση του σχεδίου που είχε παρουσιάσει η βρετανική προεδρία στην Ουαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή