Ευθείες βολές Κύπρου κατά Βρετανίας

Ευθείες βολές Κύπρου κατά Βρετανίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O τρόπος με τον οποίο η βρετανική προεδρία χειρίζεται το ζήτημα της απάντησης της E.E. στη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, πέραν του αδιεξόδου και της πολυήμερης αδυναμίας των «25» να συμφωνήσουν ως προς τη μορφή αυτής της απάντησης, έχει προκαλέσει και σοβαρά τραύματα, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις Λονδίνου – Λευκωσίας.

«Οπισθοδρόμηση» χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Ιακώβου το νέο σχέδιο της βρετανικής προεδρίας που παρουσιάστηκε στην τελευταία σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων της E.E. (COREPER). Για λάθος της Βρετανίας, η οποία ως προεδρεύουσα χώρα στην E.E. συμπεριφέρεται έναντι της Τουρκίας σαν να είναι ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. K. Χρυσοστομίδης.

Ο κ. Χρυσοστομίδης, παράλληλα, χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Τζακ Στρο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο ομόλογό του για να τον ενημερώσει σχετικά με ένα άρθρο και μία ομιλία του για την Τουρκία, ενώ δεν έχει προβεί σε ενημέρωση της κυπριακής κυβέρνησης για τις σκέψεις της βρετανικής προεδρίας και τις φόρμουλες για τις οποίες καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθούν για το κείμενο-απάντηση στην Τουρκία. O κ. Στρο στο άρθρο του (Χέραλντ Τρίμπιουν) με το οποίο εκτιμάται ότι η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών οξύνθηκε, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει να ενσωματώσει την τουρκία διότι σε διαφορετική περίπτωση θα τεθούν σε κίνδυνο σημαντικές πρόοδοι.

Πάντως, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι πηγές της βρετανικής προεδρίας εξέφραζαν την πρόθεση και τη βούλησή τους να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι συζητήσεις και οι εντατικές επαφές μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της κυπριακής κυβέρνησης. Αλλες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι καταγράφεται αποτέλεσμα από τις διμερείς επαφές που πραγματοποιεί εντατικά από προχθές η βρετανική προεδρία και δεν θα πρέπει να αποκλείεται έκτακτη σύγκληση του COREPER, πιθανώς και εντός της σημερινής ημέρας. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορεί να ερμηνευθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, με δύο τρόπους: Είτε έχει βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα για την έκδοση κοινής δήλωσης είτε θα επιχειρηθεί ένα είδος «απομόνωσης» της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η άρση του αδιεξόδου ως προς το θέμα της ευρωπαϊκής απάντησης στην επίμαχη τουρκική δήλωση, θα σημάνει και την απεμπλοκή των διαδικασιών αντικείμενο των οποίων θα είναι η διαμόρφωση (από τους «25») του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων E.E. – Τουρκίας. H Κύπρος έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει τη διαδικασία, στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή απάντηση στην Αγκυρα δεν θα είναι ικανοποιητική.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες χθες κατέστησαν εκ νέου σαφές το ενδιαφέρον τους ν’ αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις E.E. – Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί. O αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις κ. K. Βόλκερ είπε ότι τα διπλωματικά εμπόδια πρέπει να αρθούν, και πως είναι προς το συμφέρον της E.E., της Τουρκίας αλλά και των ΗΠΑ να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή