Πέντε δεσμεύσεις Καραμανλή από βήμα ΔΕΘ για ανάπτυξη

Πέντε δεσμεύσεις Καραμανλή από βήμα ΔΕΘ για ανάπτυξη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα αισιοδοξίας για την απογείωση της οικονομίας και την ταυτόχρονη υιοθέτηση μέτρων κοινωνικής απόδοσης από τις αρχές του 2007 θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής με την αποψινή του ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κατά πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει σειρά στοιχείων που καταδεικνύουν ότι παρά τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία, το πρώτο πακέτο των μεταρρυθμίσεων άρχισε να αποδίδει αποτελέσματα, τα οποία επιτρέπουν πλέον στην κυβέρνηση να σχεδιάζει ήδη μια νέα εισοδηματική και κοινωνική πολιτική. «Σχεδιάζουμε ήδη μια πολιτική, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και θα επιτρέψει την υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, κ.ά.», αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός. Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα αναλάβει, πέντε σημαντικές και πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που έχουν ως εξής:

– Ταχύτατη προώθηση του νέου πακέτου των μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν την απογείωση της οικονομίας το 2007.

– Ταχεία ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων.

– Εξυγίανση των ΔΕΚΟ και νέο καθεστώς λειτουργίας τους.

– Ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

– Εισοδηματικές ενισχύσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (φοροαπαλλαγή για την αγορά αυτοκινήτου από πολύτεκνες οικογένειες, αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ, μπόνους για αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς).

Κατά την αποψινή του ομιλία ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Οπως τονίζουν, ωστόσο, συνεργάτες του, θα το πράξει, κατά την αυριανή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία, αν ερωτηθεί, θα αποσαφηνίσει ότι είναι ειλημμένη κυβερνητική απόφαση η αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχων και νομαρχών. Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα αποσαφηνίσει και τους λόγους αποπομπής του κ. Πολύζου από την κοινοβουλευτική ομάδα της N. Δ., όπως και τι θα γίνει με τη φημολογούμενη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο «Πάμε Στοίχημα», ερωτήσεις τις οποίες συνεργάτες του θεωρούσαν δεδομένο ότι θα του τεθούν.

Ενημέρωση

Χθες το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μέγαρο Μουσικής όπου και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο κ. Μπακατσέλλο για τη νέα πτέρυγα που θα ανεγερθεί, η οποία θα κοστίσει 36 εκατομμύρια ευρώ.

Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Κέντρο Ερευνών και Τεχνολογίας στη Θέρμη, όπου ενημερώθηκε από τους επιστήμονες για το έργο του Κέντρου. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη πόλο έλξης των επιστημόνων από ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και χώρο εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Στρατηγικό σχέδιο για Βόρεια Ελλάδα

Τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης σε γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης Βαλκανικής έθεσε ως πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, κατά τα χθεσινοβραδινά εγκαίνια της 70ής ΔΕΘ. O κ. Καραμανλής ανέλυσε τις προοπτικές του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος, το οποίο ήδη υλοποιείται με στόχο την ανάδειξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Ιδιαίτερα αποτελεσματική και ελπιδοφόρα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, με την επικείμενη κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, την έναρξη των έργων κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδος- Ιταλίας και την προώθηση της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας – Τουρκίας. Τέλος, αναφέρθηκε στο εν εξελίξει πρόγραμμα δημοπρατήσεων μεγάλων έργων και συγκεκριμένα, στην Εγνατία οδό, στην Υποθαλάσσια Αρτηρία, στον Οδικό άξονα Μαλιακού της ΠΑΘΕ και στην επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή