Απόρρητο έγγραφο επί ΕΣΣΔ για τη μονή Αγ. Παντελεήμονος

Απόρρητο έγγραφο επί ΕΣΣΔ για τη μονή Αγ. Παντελεήμονος

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ

ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΣΣΔ.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Αριθ πρωτ. 173 c

3 Ιουλίου 1969

ΠΡΟΣ THN K.E TOY ΚΚΣΕ

Στη χερσόνησο του Αθω, στην Ελλάδα, μεταξύ των 20 ορθοδόξων μοναστηριών, βρίσκεται και το ρωσικό μοναστήρι του (αγίου) Παντελεήμονος, το οποίο ιδρύθηκε από καταγόμενους από τη Ρωσία προ 800 ετών. Στο μοναστήρι συσσωρεύτηκε τεράστιος πλούτος, αποτελούμενος από ακριβά και μοναδικά αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, τοιχογραφίες, σπάνια βιβλία και διάφορα αντικείμενα αξίας, τα οποία το 1913 εκτιμήθηκαν ότι ξεπερνούν τις 200.000 χρυσά ρούβλια.

Σήμερα η μονή του (αγίου)Πεντελεήμονος συμπληρώθηκε με μοναχούς απο τη Ρωσία και παρ’ όλο που αυτοί οι μοναχοί κανονικά υπόκεινται στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και έγιναν υπήκοοι της Ελλάδας, η μονή λειτουργεί ως παραδοσιακός δίαυλος στις σχέσεις μεταξύ του ρωσικού και ελληνικού λαού και αποτέλεσε ιδιόμορφη εστία του ρωσικού πολιτισμού στα Βαλκάνια.

Την τελευταία δεκαετία η ελληνική κυβέρνηση εμποδίζει με κάθε τρόπο τις επαφές του πατριαρχείου Μόσχας με το μοναστήρι του Αγίου Ορους, επιδιώκοντας την εξάλειψη και την αρπαγή των μοναστηριακών πολύτιμων αντικειμένων Ιδιαίτερη δραστηριότητα, στο θέμα αυτό, παρουσιάζει τη σημερινή εποχή η ελληνική χούντα η οποία σε αντίθεση όλων των παραδόσεων και διεθνών συνθηκών, βασισμένων στην αυτονομία και στην ανεξαρτησία των μονών στο Αγιον Ορος, έθεσε αυτά με ειδικά διοατάγματα υπό τον κρατικό έλεγχο.Τελικά δημιουργήθηκε πραγματικός κίνδυνος σφετερισμού από τη χούντα των υπαρχόντων στη ρωσική μονή αντικειμένων τεράστιας αξίας.

Υστερα από συστάσεις του Συμβουλίου για τις θρησκευτικές υποθέσεις ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος απέστειλε τηλεγράφημα διαμαρτυρίας στην ελληνική κυβέρνηση κατά των ενεργειών τής χούντας σε σχέση με τη μονή, έθεσε θέμα ενώπιον του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως για την επείγουσα σύγκληση Πανορθοδόξου Συνόδου για τη συζήτηση της καταστάσεως στο Αγιον Ορος, κάλεσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ορθοδόξων εκκλησιών στο Αγιον Ορος. Από κρατικής πλευράς αποφασίστηκε να γίνει διάβημα του πρέσβη της ΕΣΣΔ στην Αθήνα προς την κυβέρνηση της Ελλάδας. Στον σοβιετικό Τύπο είδε το φως της δημοσιότητας ύλη σχετικά με το θέμα.

Τα μέτρα αυτά είχαν απήχηση στους διεθνείς εκκλησιαστικούς κύκλους και η ελληνική κυβέρνηση βεβαίωσε ότι δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει το status στο Αγιον Ορος και ιδιαίτερα να παρεμβαίνει στη ζωή του μοναστηριού.

Πάντως κατά τη γνώμη μας είναι σκόπιμο να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την αποτροπή της αρπαγής από τη χούντα της ρωσικής μονής και για την ενίσχυσυη της επιδράσεως του πατριαρχείου Μόσχας στο Αγιον Ορος.Με την ευκαιρία θα ήταν χρήσιμη η διεύρυνση των επαφών της ρωσικής ορθοδόξου εκκλησίας με τη μονή του (αγίου) Παντελεήμονος με την αποστολή εκεί μοναχών από την ΕΣΣΔ και την παροχή βοήθειας στην αποκατάσταση του κτιρίου της μονής που ταλαιπωρήθηκε από την τελευταία πυρκαγιά.

Η πρεσβεία της ΕΣΣΔ στην Ελλάδα έχει τη γνώμη ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα.

Το Συμβούλιο για τις θρησκευτικές υποθέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο της ΕΣΣΔ λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω εκτεθέντα παρακαλεί την K.E. του ΚΚΣΕ να επιτρέψει την παραχώρηση αδείας στο Πατριαρχείο Μόσχας να στείλει από την ΕΣΣΔ στο Αγιον Ορος 20-25 μοναχούς για παντοτινή εργασία στο ρωσικό μοναστήρι.

Να στείλει στις αρχές Αυγούστου, στις εορτές για τα 800 χρόνια από την ίδρυση του ρωσικού μοναστηριού στο Αγιον Ορος, αντιπροσωπευτική αποστολή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Να προμηθευτεί και αποστείλει δομικά υλικά στο Αγιον Ορος (ξυλέια, λαμαρίνες, τζάμια, καρφιά, σίδερα κ.ά) για τις επιδιορθώσεις των κτιρίων του μοναστηριού.

Το ΥΠΕΞ της ΕΣΣΔ (σύντροφος L.F.Ilicef) και η Κρατική Επιτροπή υλικού και τεχνικού εφοδιασμού στο Υπουργικό Συμβούλιο της ΕΣΣΔ (σύντροφος G.M. Orlov) συμφωνούν.

Ο πρόεδρος για τις θρησκευτικές

υποθέσεις στο Κρατικό

Συμβούλιο της ΕΣΣΔ

V.Κuroedov

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή