H Αθήνα κατά της βρετανικής προεδρίας

H Αθήνα κατά της βρετανικής προεδρίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε χθες ο τρόπος με τον οποίο η βρετανική προεδρία χειρίστηκε κατά το τελευταίο και χαρακτηρισθέν κρίσιμο 24ωρο, το θέμα της ευρωπαϊκής απάντησης στη δήλωση της Τουρκίας, ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η αρχή της αμεροληψίας είναι θεμελιώδης για την επιτυχή άσκηση της αποστολής κάθε προεδρίας στην E.E.», σημειώνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος και προσθέτει: «Οι εξελίξεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου στη συζήτηση στις Βρυξέλλες για το ζήτημα αυτό, φοβάμαι ότι καθιστούν αναγκαίο να την επαναλάβουμε. Είναι προφανές ότι καμιά προεδρία δεν πρέπει να αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει για την προβολή αμιγώς εθνικών πολιτικών επιλογών».

Η εξέλιξη αυτή, μέσω της οποίας εκτός των άλλων καταγράφεται μία έστω και συγκυριακή ένταση στις σχέσεις Αθήνας – Λονδίνου, καταδεικνύει και το αρνητικό σημείο στο οποίο βρίσκεται πλέον το θέμα της απάντησης των «25» στην απαξιωτική προς την Κύπρο επίμαχη δήλωση της Τουρκίας.

Πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, σημείωνε ότι οι ενστάσεις της Αθήνας δεν αφορούν συνολικά την άσκηση της προεδρίας στην E.E. από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά τους χειρισμούς οι οποίοι έγιναν και τα όσα συνέβησαν προχθές, σχετικά με ένα θέμα τόσο ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όσο και υποστήριξης γενικότερα των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων λειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ενόχληση της Αθήνας προκάλεσαν αφενός οι χειρισμοί της βρετανικής διπλωματίας μέσω των οποίων στόχος υποτίθεται πως ήταν η εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας κατά τη διάρκεια διμερών επαφών με τους εταίρους, και βέβαια η σύνταξη κειμένου απάντησης στην Αγκυρα, το οποίο θα υιοθετείτο ακόμα και σε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων (CΟRΕΡΕR).

Αφ’ ετέρου το γεγονός ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Τζακ Στρο, τόσο με άρθρο του όσο και με ομιλία του, την ημέρα ακριβώς των εντατικών διμερών διαβουλεύσεων, πρόβαλε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Είναι γνωστό ότι το Λονδίνο είναι μαζί με τις ΗΠΑ οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της Τουρκίας στην πορεία της προς την E.E. Ωστόσο, το γεγονός ότι η M. Βρετανία ασκεί χρέη προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και συνεπώς πρέπει να εκπροσωπεί και τα 25 κράτη-μέλη της Ενωσης, προσδίδει στις κινήσεις και τις επιλογές της διαφορετική χροιά.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν, το Λονδίνο δεχόταν τις βολές της Λευκωσίας, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορούσε τη βρετανική προεδρία ότι συμπεριφέρεται στην Τουρκία σαν να είναι ήδη μέλος της Ε.Ε.

Επιβεβαίωση εκτιμήσεων

Το διαμορφωθέν αδιέξοδο φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, που ημέρες τώρα σημείωναν πως η λήψη απόφασης για το θέμα της αντιδήλωσης θα βαρύνει τους ώμους των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν ελάχιστα 24ωρα πριν από την 3η Οκτωβρίου, ημερομηνία-ορόσημο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις E.E. – Τουρκίας. Οι εξελίξεις αυτές βέβαια και κυρίως η βρετανική προσπάθεια να «απαλύνει» διπλωματικώς την απάντηση της E.E. στην άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίστηκαν θετικά στην Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομίας της γείτονος, Αλί Μπαμπατσάν, που είναι και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι πανέτοιμη να ξεκινήσει τον άλλο μήνα» παραδεχόμενος πάντως ότι «η διαδικασία θα είναι μακρά, αλλά εμείς απολύτως αποφασισμένοι να τη συνεχίσουμε». Μιλώντας σε συνάντηση μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο Τούρκος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να εξηγηθούν τόσο στην τουρκική όσο και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρεί η Αγκυρα και επεσήμανε ότι «ένας από τους κυρίους στόχους μας είναι να ξεπεράσουμε τις παρεξηγήσεις και προκαταλήψεις που υπάρχουν στην E.E. κατά της Τουρκίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή