O Πούτιν στο Περιβόλι της Παναγίας

O Πούτιν στο Περιβόλι της Παναγίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τάμα του Βλαδιμίρ Πούτιν να προσκυνήσει στο Αγιον Ορος έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Μετά δύο αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν πέρασε τελικά χθες το κατώφλι του Αθω για να καταστεί έτσι ο πρώτος ηγέτης της Ρωσίας που επισκέπτεται το λίκνο της Ορθοδοξίας. Μεγάλη, δίχως αμφιβολία, προσωπική στιγμή για τον κ. Πούτιν, αλλά συνάμα και βαθιά πολιτική ανακούφιση αφού έδωσε τέλος στην διάχυτη και τροφοδοτούμενη από τους πολιτικούς του αντιπάλους προκατάληψη που έκανε τους θρησκευόμενους συμπατριώτες του να αναρωτιούνται, έπειτα από τις δύο ματαιώσεις, μήπως η Παναγία δεν τον θέλει στο Περιβόλι της!

Η βυζαντινή και ρωσική μεγαλοπρέπεια συναντήθηκαν σε μοναδική αρμονία χθες στο Αγιον Ορος για να προϋπαντήσουν τον υψηλό επισκέπτη. Στις Καρυές συγκεντρώθηκαν οι ηγούμενοι των μοναστηριών και οι εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας και του απεδωσαν τις υψηλότερες τιμές που προβλέπει το βυζαντινό τυπικό.

Κανένας άλλος ηγέτης από τους πολλούς που προσκύνησαν στο Αγιον Ορος δεν έτυχε υποδοχής όμοιας με αυτής του Πούτιν!, έλεγε στέλεχος της Ιεράς Κοινότητας υπογραμμίζοντας προαιώνιους δεσμούς των Ρώσων ορθοδόξων με την Αθωνική Πολιτεία.

Η βάρους 12 τόνων καμπάνα του ρωσικού μοναστηριού -η μεγαλύτερη εν ενεργεία στην Ορθοδοξη Εκκλησία- που όταν χτυπάει ακούγεται μέχρι τις Σποράδες, ηχούσε χαρμόσυνα από νωρίς το πρωί και κόντεψε «να σπάσει» όταν ο Πούτιν διάβηκε την πύλη της ιστορικής για τους Ρώσους Μονής, κάνοντας το σύγχρονο «τσάρο» τους να αναπολεί περασμένα ρωσικά μεγαλεία.

Ο Πούτιν έδειχνε ιδιαίτερα συγκινημένος ειδικά στο προσκύνημά του στους τόπους λατρείας που συνδέονται με τη Ρωσία, όπως η Μονή Παντελεήμονος και η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές όπου στο παρελθόν εγκαταβιούσαν ρωσικής καταγωγής μοναχοί.

Στις Καρυές εφθασε στις 12.30 το μεσημερι προερχόμενος από τη Σιθωνία όπου το προηγουμενο βράδυ είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Καμαρανλή. Φορούσε μαύρο κοστούμι, μαύρο πουκάμισο χωρίς γραβάτα και περπάτησε από την πλατεία των Καρυών συνοδευόμενος από τον πρωτεπιστάτη Παύλο Λαυριώτη, προς τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου όπου αφού χαιρέτησε έναν έναν τους συγκενεντρωμένους ηγούμενους και εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας άναψε κερί και ασπάστηκε ευλαβικά την εικόνα τού Αξιον Εστί.

Μετά τη δοξολογία και τις δεήσεις που αναπέμφθηκαν ο Πούτιν δήλωσε ευτυχσμένος που του δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθεί το Αγιον Ορος, το οποίο χαρακτήρισε «τόπο ξεχωριστό για τον χριστιανικό κόσμο» και όπως είπε στη Ρωσία «εκτιμούν πολύ όσους μονάζουν σ’ αυτό».

Στο κτίριο της Ιεράς Κοινοτητας όπου του προσφέρθηκε το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα, δηλαδη τσίπουρο και λουκούμι, συζήτησε με τους εκπροσώπους της και ενημερώθηκε για πολλά ζητήματα της μοναστικής πολιτείας. Το δώρο της Ιεράς Επιστασίας προς τον υψηλό προσκεκλημένο ήταν εικόνα με τον Αγιο Αθανάσιο και εκείνος ανταπέδωσε επίσης με ασημένια εικόνα. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Ιβήρων και το απόγευμα πήγε στη μονή Παντελεήμονος όπου κορυφώθηκε το προσκύνημά του.

Ρώσοι και Ουκρανοί μοναχοί φορώντας άσπρα άμφια είχαν παραταχθεί στην είσοδο του ναού με επικεφαλής τον ηγούμενο Ιερεμία και τον συνόδευσαν στο εσωτερικό, ψάλλοντας βυζαντινούς ύμνους στη ρωσική γλωσσα. O πρόεδρος Πούτιν εδειχνε ιδιαίτερα συγκινημένος και ενεχείρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ηγούμενο επιταγή ύψους 3 εκατ. δολαρίων για τις ανάγκες της επισκευής της μονής. Παρέστη στη δοξολογία παρακάθησε στην Τράπεζα, επισκέφθηκε τους χώρους του αχανούς μοναστηριού και το βράδυ επρόκειτο να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, αν και κάποιες πληροφορίες τον ήθελαν να διανυκτερεύει στο μοναστήρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή