Ρωσική «κατοχή» από χθες στον Αθω

Ρωσική «κατοχή» από χθες στον Αθω

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέτοια ρωσική παρουσία το Αγιον Ορος είχε να αισθανθεί από τον 19ο αιώνα με τη διαφορά ότι τότε οι επισκέπτες ήταν μοναχοί, ενώ τώρα Ρώσοι αστυνομικοί.

Τουλάχιστον χθες η Χερσόνησος του Αθω βρισκόταν από άποψη ασφάλειας υπό ρωσική «κατοχή». Τα πάντα ρυθμίζονταν από τη ρωσική πλευρά με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για το πρόγραμμα και τις κινήσεις του Βλαδιμίρ Πούτιν δεν ενημερώνονταν ούτε η πολιτική διοίκηση του Αγίου Ορους.

Και δορυφορικά συστήματα

Το φάντασμα των Τσετσένων τρομοκρατών επλανάτο πάνω από τον Αθω ακολουθώντας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τον «μεγάλο εχθρό». Οι φρουροί του προέδρου καθόριζαν ακόμη και τις τελευταίες λεπτομέρειες, εκεί όπου επρόκειτο να προσκυνήσει ο υψηλός επισκέπτης περιορίζοντας σε δευτερεύοντα ρόλο τους Ελληνες αστυνομικούς που είχαν σταλεί για την προστασία του.

Ηλεκτρονικά δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης και επικοινωνίας συνδεδεμένα με τη Μόσχα είχαν αναπτυχθεί τόσο στη μονή Παντελεήμονος όσο και σε άλλα επίκαιρα σημεία της Χερσονήσου, ενώ Ρώσοι βατραχάνθρωποι και πυροτεχνουργοί ερεύνησαν πολλές φορές και σπιθαμή προς σπιθαμή τις θαλάσσιες και χερσαίες διαδρομές, αλλά και τους χώρους επίσκεψης.

Ελεγχος και στο φαγητό

Οι εκατόν πενήντα κοσμικοί εργάτες του μοναστηριού εκδιώχθηκαν από τις αρχές της εβδομάδος για λόγους ασφαλείας και τους κοιτώνες της μονής κατέλαβαν δεκάδες Ρώσοι αστυνομικοί που εψαξαν εξονυχιστικα με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ακόμη και τα πλέον απομακρυσμένα κτίσματα.

Μέχρι και γιατρό ο οποίος ήλεγξε τα υλικά του φαγητού που σερβιρίστηκε από τον ηγούμενο της Μονής στον κ. Πούτιν, είχαν φέρει οι Ρώσοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή