Δεν λειτούργησε Λύκειο στα Κατεχόμενα

Δεν λειτούργησε Λύκειο στα Κατεχόμενα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χτύπησε τη Δευτέρα το κουδούνι στο Λύκειο Ριζοκάρπασου στην κατεχόμενη Κύπρο, που θα σήμανε την επαναλειτουργία του μετά 30 χρόνια. Μολονότι πέρυσι άνοιξε ξανά τις πύλες του το Γυμνάσιο, που είχε κλείσει το ’75, οι δυνάμεις κατοχής δεν επέτρεψαν στους μαθητές που φέτος θα ξεκινούσαν την A΄ Λυκείου να παρακολουθήσουν μαθήματα. Για το θέμα έχει ήδη προσφύγει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, ωστόσο ορατός είναι ο κίνδυνος πολλές οικογένειες που μετά χρόνια επέστρεψαν στον τόπο τους να ξεριζωθούν και πάλι.

Το Γυμνάσιο Ριζοκάρπασου επαναλειτούργησε πέρυσι -μετά 29 χρόνια- με 10 μαθητές. Φέτος, με την προοπτική της λειτουργίας και του Λυκείου (δηλαδή της Δ΄ Γυμνασίου, καθώς το σχολείο λειτουργεί ως εξατάξιο γυμνάσιο), στην περιοχή επέστρεψαν αρκετές οικογένειες -ο αριθμός των μαθητών στο γυμνάσιο έφθασε τους 15, ενώ στη Δ τάξη εγγράφηκαν 7 μαθητές και άλλοι 4 στην E΄ Γυμνασίου. Μαζί με τους μαθητές του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού (το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί) ο μαθητικός πληθυσμός του ελληνικού σχολείου θα έφθανε αισίως τα 52 άτομα. Για… άγνωστο λόγο όμως, οι τουρκοκυπριακές αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία του Λυκείου. Οπως λέει στην «K» ο φιλόλογος του σχολείου κ. Λεύκιος Ζαφειρίου, εάν δεν λυθεί το ζήτημα, το σχολείο κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο. «Τόσα χρόνια, ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός στο Ριζοκάρπασο μειωνόταν γιατί τα παιδιά που τελείωναν το δημοτικό έφευγαν για τις ελεύθερες περιοχές. Για πρώτη φορά αντιστράφηκε η κατάσταση, φθάσαμε τους 300 σε πληθυσμό, αλλά αν τα παιδιά δεν φοιτήσουν στο σχολείο, οι οικογένειες θα φύγουν.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή