Προς σύγκρουση υπ. Παιδείας – συνδικαλιστών

Προς σύγκρουση υπ. Παιδείας – συνδικαλιστών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληγή που χαίνει έχει καταντήσει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Κάθε χρόνο στην έναρξη της σχολικής χρονιάς κενά εκπαιδευτικών, ελλείψεις σε βιβλία και προβλήματα στη σχολική στέγη, προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αποκαλύπτοντας ένα μόνο μέρος από τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης (απουσία σχεδιασμού και κακή διαχείριση ζητημάτων και υλικού).

Χθες, η Διδασκαλική Ομοσπονδία και η ΟΛΜΕ ανέφεραν ότι υπάρχουν περίπου 19.500 κενά εκπαιδευτικών (4.280 στην πρωτοβάθμια και 7.200 στη δευτεροβάθμια) ενώ λείπουν περίπου 8.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί για τα ολοήμερα σχολεία. Με αποτέλεσμα, κάθε εβδομάδα να χάνονται περίπου 150.000 διδακτικές ώρες σε γυμνάσια και λύκεια και 100.000 ώρες στα δημοτικά. Οι συνδικαλιστές αποδίδουν την κατάσταση στον κακό φετινό προγραμματισμό του υπουργείου (χθες ανακοινώθηκαν 188 διορισμοί Φυσικών που καλούνται να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις ώς την Παρασκευή), με τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες να λειτουργούν υπό μορφή ντόμινο.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη δεν έχει γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τεχνικές ειδικότητες εκπαιδευτικών. Οι ομοσπονδίες προβλέπουν ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί τον Οκτώβριο στα Ενιαία Λύκεια και -το νωρίτερο- τον Νοέμβριο στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια. Ταυτόχρονα, ελλείψεις παρατηρούνται και σε βιβλία. O πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δημ. Μπράτης ανέφερε ότι σε κάποιες μεμονωμένες περιοχές λείπει το 40% των βιβλίων. Και η δήλωση του προέδρου της ΟΛΜΕ κ. Δημήτρη Γεώργα -προερχόμενου από την φιλοκυβερνητική παράταξη- αποτυπώνει την κατάσταση. «Είναι μιζέρια της πολιτείας να στέλνουν τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία μετά την έναρξη των μαθημάτων. Και αυτό συμβαίνει κάθε χρονιά. Οσο για τα βιβλία, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη εάν δεν υπήρχε… τρέξιμο το τελευταίο Σαββατοκύριακο», τόνισε χθες ο κ. Γεώργας, προσθέτοντας ότι οι καταγγελίες γίνονται για να διορθωθεί επιτέλους η κατάσταση.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών κατήγγειλαν ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα χρηματοδότηση των ολοήμερων σχολείων, ενώ παραμένουν απλήρωτοι εκπαιδευτικοί για υπερωρίες, εξετάσεις και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα διδακτικής στήριξης. Επειτα απ’ αυτά, τόνισαν ότι εξετάζουν την προοπτική των απεργιακών κινητοποιήσεων τον Οκτώβριο, καθώς «μετά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι εκπαιδευτικοί δεν φαίνεται να παίρνουν ούτε δραχμή» όπως είπε ο γ.γ. της ΟΛΜΕ κ. Γρηγόρης Καλομοίρης. Σήμερα, συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΔΟΕ για να καταθέσει πρόταση κινητοποιήσεων.

Η απάντηση του υπουργείου στις αιτιάσεις ΟΛΜΕ/ΔΟΕ ήταν οξύτατη. «Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων εμφανίστηκαν να ανακαλύπτουν τώρα όλα τα δεινά της Παιδείας την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν για πολλά χρόνια. Ερωτούμε το εξής: Οι κύριοι εκπρόσωποι προτείνουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να σταματήσει τις πάσης φύσεως εθιμικώ δικαίω εξυπηρετήσεις των εκπαιδευτικών και να εφαρμοστεί αυστηρά ο Νόμος; Αν ναι, να το δηλώσουν ευθαρσώς και το υπουργείο Παιδείας θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτή την πρόταση» ήταν η απάντηση του γραφείου Τύπου. Δηλαδή, η ηγεσία του υπ. Παιδείας διαιωνίζει μία κατάσταση -πιθανότατα στη διαδικασία για τις αποσπάσεις «κλειδιά» για τον σωστό προγραμματισμό διορισμών- την οποία παρέλαβε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή