ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν φορολογούνται τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ

Δεν θα φορολογηθούν τελικώς τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες στη Βουλή ο κ. A. Ρεγκούζας έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αλογοσκούφη κι αφού επί μία ώρα παίχθηκε κυριολεκτικά ένα γαϊτανάκι αλληλοαναιρούμενων θέσεων και συγχύσεως. «Αυτονόητο ότι θα φορολογηθούν», δήλωσε αρχικά ο υφυπουργός παγώνοντας τους πάντες. «Είναι αχρεωστήτως παρακρατηθέντα», του υπενθύμισε ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Θ. Κασσίμης και ο υφυπουργός διόρθωσε ότι εννοούσε γενικώς τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων. Λίγο αργότερα διαβεβαίωσε ότι  δεν θα φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις  φορολογίας φυσικών προσώπων και ότι αυτό θα προβλέπεται σε επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Ενα λεπτό αργότερα, λόγω της κινητικότητας των δημοσιογράφων και αφού ο κ. Κασσίμης εξέφρασε την ελπίδα ότι αφού δεν καταβάλλονται εντόκως, δεν θα φορολογηθούν, γνωστοποίησε στη Βουλή ότι «έπειτα από επικοινωνία με την κυβέρνηση, γνωστοποιείται ότι τελικώς δεν θα φορολογηθούν καθόλου».

Εκκληση εξάλλου στην κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν και να τηρήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στα Σώματα Ασφαλείας, για χαρακτηρισμό του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, έκαναν χθες στη Βουλή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό και την Πυροσβεστική. «Δεν σχετίζεται το επίδομα που δίδεται με τα αιτήματά μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Δ. Κυριαζίδης, «δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γ. Καμαρινόπουλος, «οι βουλευτές της Ν.Δ. ως αντιπολίτευση στάθηκαν δίπλα μας και υιοθέτησαν όλα τα αιτήματα», ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Λιμενικού Σώματος κ. A. Μακρόπουλος, «εμείς είμαστε που υποχωρήσαμε για να δώσουμε την ηθική διάσταση του ζητήματος», οι εκπρόσωποι των αξιωματικών της Πυροσβεστικής κ. N. Διαμαντής και Γ. Πίλιουρας.

Ολοι οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι δεν τηρήθηκε η βασική προεκλογική δέσμευση για αύξηση κατά 140 ευρώ στο βασικό μισθό του ανθυπολοχαγού, καθώς και η παροχή της «μάχιμης πενταετίας». Μάλιστα, ο κ. Κυριαζίδης τόνισε ότι η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια θα ικανοποιούσε εν μέρει. Από την πλευρά του ο κ. Καμαρινόπουλος δήλωσε «κατά 50% ικανοποιημένος» προκαλώντας την αντίδραση του εισηγητού του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Γεωργακόπουλου: «Μπράβο σας, ξεπουλάτε τους αγώνες των εργαζομένων», φράση που προκάλεσε αλυσιδωτά την αντέγκληση του εισηγητή της Ν.Δ. κ. Γ. Μανώλη: «Να ζητήσει συγγνώμη, ήταν απρέπεια». «Ακου να σου πω, κ. Μανώλη, εσείς κατεβαίνατε μαζί τους στο πεζοδρόμιο. Εσείς τους ωθήσατε να προπηλακίσουν τον πρωθυπουργό έξω από τη Βουλή. Σήμερα τα κάνετε γαργάρα, ενώ τα υποδαυλίζατε», ανταπάντησε ο κ. Γεωργακόπουλος προκαλώντας την έντονη οργή του κ. M. Εβερτ που αποχώρησε από την αίθουσα. Τελικώς, με παρέμβαση του προέδρου της επιτροπής κ. Θ. Κασσίμη διαγράφηκαν από τα πρακτικά οι επίμαχες εκφράσεις.