ΕΥΔΑΠ: Δεν μυρίζει η λάσπη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δυσοσμία που έχει πνίξει τη Δ. Αττική δεν προέρχεται από τη λυματολάσπη, αλλά από τους 5.500 τόνους σκουπιδιών που εναποτίθενται καθημερινά στο XYTA Ανω Λιοσίων. Αυτό υποστήριξε χθες η ΕΥΔΑΠ, επικαλούμενη απόψεις ειδικών επιστημόνων. Παράλληλα κατηγόρησε τον δήμαρχο A. Λιοσίων για έωλο ενδιαφέρον, αποδίδοντας εμμέσως στις κινήσεις του πολιτική σκοπιμότητα εν όψει δημοτικών εκλογών.

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η ΕΥΔΑΠ εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία αποποιείται κάθε ευθύνης. «Ολοι γνωρίζουν και οι ειδικοί επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι η εδαφοποιούμενη λάσπη δεν μυρίζει. Και όλοι, επίσης, γνωρίζουν ότι αν υπάρχει κάποια μυρωδιά, οφείλεται σε άλλες αιτίες και όχι στην εδαφοποιούμενη λάσπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι, επομένως, απορίας άξιον γιατί ο δήμαρχος A. Λιοσίων διαμαρτύρεται μόνο για τη λάσπη», προσθέτει η ΕΥΔΑΠ, διερωτώμενη γιατί δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες το καλοκαίρι ή την προ της εδαφοποίησης περίοδο.

Πηγές της ΕΥΔΑΠ, ωστόσο, παραδέχονταν χθες ότι η εδαφοποίηση της λυματολάσπης, που καθημερινά μεταφέρεται από την Ψυττάλεια στο XYTA Λιοσίων, πραγματοποιείται πιλοτικά και ως εκ τούτου το επίπεδο των τεχνικών προδιαγραφών της μπορεί να μην είναι το βέλτιστο. Αντίθετα, πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ τόνιζαν νωρίτερα στην «K» πως η διαδικασία εδαφοποίησης εποπτεύεται αυστηρά από την ΕΥΔΑΠ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιείται με τον βέλτιστο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι το πολυδιαφημισμένο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) κατασκευάστηκε χωρίς πρόβλεψη για τριτοβάθμια επεξεργασία της λυματολάσπης, η οποία μέχρι πρότινος απλώς εναποτίθετο στο XYTA Λιοσίων. Επρόκειτο για μια «περίεργη» επιλογή της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς για τη μεταφορά της λάσπης δαπανώνται από το κράτος ετησίως δεκάδες εκατ. ευρώ, ενώ η κατασκευή εργοστασίου τριτοβάθμιας επεξεργασίας υπολογίζεται να κοστίσει 50 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τη σχετική διαδικασία, η κατάθεση των προσφορών για την κατασκευή του εργοστασίου ολοκληρώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου (αντί για τις 25 Ιουλίου, που είχε υποσχεθεί ο κ. Σουφλιάς) και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η επιλογή προσωρινού αναδόχου, ώστε τον Οκτώβριο να υπογραφεί η σύμβαση. H πιλοτική εδαφοποίηση ξεκίνησε τον Μάιο, με τη δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να τεθεί στην κρίση των κατοίκων της Δ. Αττικής στο τέλος του έτους. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι 110.000 τόνοι λάσπης, που είχαν συσσωρευθεί στις εγκαταστάσεις της Ψυτάλλειας, παραμένουν… στη θέση τους, παρά τις προ μηνών διαβεβαιώσεις των υπευθύνων για σταδιακή μεταφορά τους στο XYTA Λιοσίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή