Νέος εκπρόσωπος OHE για Κύπρο

Νέος εκπρόσωπος OHE για Κύπρο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα περίοδο φαίνεται πως εισέρχεται το Κυπριακό, καθώς χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Γ.Γ. του Οργανισμού κ. K. Ανάν πραγματοποίησε ένα ακόμα βήμα, δημοσιοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την απόφασή του να ορίσει νέο «ειδικό εκπρόσωπο για την Κύπρο». Πρόκειται για τον Δανό κ. Μάικλ Μόλερ. Είναι η πρώτη ουσιαστική κίνηση του κ. Ανάν μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο το 2004 και την απόρριψη του σχεδίου του από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο ρόλος του νέου εκπροσώπου του Γ.Γ. του OHE δεν θα είναι ανάλογος εκείνου τον οποίο διαδραμάτισε για το ίδιο θέμα ο κ. Αλβαρο Ντε Σότο. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι θα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, συγκριτικώς μ’ εκείνες του «προκατόχου» του, δηλωτικό και αυτό του γεγονότος ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν όπως τα όποια βήματα πραγματοποιηθούν στην κατεύθυνση της επανέναρξης των διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος να είναι πολύ καλά μελετημένα, και εξαιρετικά προσεκτικά.

Το Κυπριακό ήταν από τα θέματα τα οποία συζήτησε ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής στη Νέα Υόρκη με τον κ. Ανάν, κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνάντησής τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να εκφράσει την εκτίμησή του για την προσωπική εμπλοκή του Γ.Γ. του OHE στο ζήτημα, επισημαίνοντας πως στηρίζει τις προσπάθειές του. Παράλληλα, φέρεται να σημείωσε ότι η όποια διπλωματική πρωτοβουλία θα πρέπει να ετοιμαστεί προσεκτικά, ώστε να αποφευχθεί μια νέα αποτυχία και με σκοπό να οδηγηθούμε σε συνολική λύση του προβλήματος για την επανένωση της νήσου. Σε ανακοίνωση του OHE αναφέρεται ότι ο κ. Ανάν «είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι οι καλές του υπηρεσίες παραμένουν στη διάθεση και των δύο πλευρών».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων (διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι ο κ. Ανάν «έδειξε να κατανοεί τις ελληνικές θέσεις»), τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και τις μεταρρυθμίσεις του OHE που αποτελούν και κεντρικό ζήτημα της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Νέα Υόρκη.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα νέο ισχυρό, παγκόσμιο κεφάλαιο εμπιστοσύνης, που θα διατρέχει και θα υπερβαίνει τις όποιες διαφορές και επιμέρους διαφωνίες. Να οικοδομήσουμε, βήμα προς βήμα, ένα νέο περιβάλλον αλληλοσεβασμού και συνεργασίας, αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανόησης», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» για τον OHE ο κ. Καραμανλής και προσθέτει: «Οφείλουμε, έμπρακτα, να πείσουμε ακόμη και τους πλέον δύσπιστους και -κυρίως- όσους έχουν ανοιχτά αυτιά στα κηρύγματα του μίσους και της αντιπαλότητας, ότι η συνεργασία ανάμεσα στα έθνη είναι όχι απλώς εφικτή δυνατότητα, αλλά, πολύ περισσότερο, η μόνη μας επιλογή, αν πραγματικά επιθυμούμε ένα κοινό μέλλον ειρήνης και δημοκρατίας, ευημερίας και ασφάλειας για όλους».

Χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Σ.Α. του Οργανισμού, ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης του φαινομένου της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας παράλληλα την αξία της διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών: «Πρέπει να τονισθεί», υπογράμμισε, «ότι οι δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών δεν αυτοαναιρούνται. Συμφωνούμε πλήρως με την πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα, ότι «μακροπρόθεσμα θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, παράλληλα με τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους προφύλαξης από την τρομοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή