ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ THN ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ εμμένει τρομοκρατικά

Στους γνωστούς, εξαιρετικά αρνητικούς για την Ελλάδα, τόνους εμμένει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την έκδοση του από χθες (14/9) ανανεωμένου προξενικού δελτίου πληροφόρησης, σχετικά με την κατάσταση η οποία επικρατεί σε κάθε χώρα του κόσμου. Ειδικότερα, η καταγραφή της «βαθύτατης ανησυχίας» της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον Αμερικανών, καθώς και η αναφορά σε κίνδυνο «διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας», εξακολουθούν να «κοσμούν» το περί την Ελλάδα προξενικό δελτίο. Ανάλογου ύφους επισημάνσεις δεν βρίσκει κανείς στα προξενικά δελτία άλλων χωρών της E.E. Ακόμα και στην περίπτωση της Δανίας, όπου υπάρχει αναφορά στον κίνδυνο της ισλαμικής τρομοκρατίας, η περιγραφή αρχίζει με το απολύτως καθησυχαστικό ότι «η χώρα παραμένει γενικά ελεύθερη από περιστατικά τρομοκρατίας».

ΜΕ TH ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ KAI ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Σήμερα απάντηση στην Τουρκία

Ενα βήμα πριν από την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της απάντησης που θα δώσει στην τουρκική άρνηση αναγνώρισης της Κύπρου, βρίσκεται η E.E. και, σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική προεδρία της Ενωσης συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων της Ενωσης. H απόφαση, η οποία έγινε γνωστή αργά χθες τη νύχτα, ελήφθη έπειτα από συνάντηση που είχε ο πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, Τζον Γκραντ με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αιμιλίου, στην οποία και εξετάσθηκαν οι λεπτομέρειες της διατύπωσης της απαντητικής επιστολής που ετοιμάζει η Ενωση. Κατόπιν της συναντήσεως αυτής, στην οποία προφανώς υπήρξε σύγκλιση απόψεων Λονδίνου – Λευκωσίας, ο Βρετανός ανέλαβε να συντάξει νέο σχέδιο του κειμένου, το οποίο και θα καταθέσει σήμερα στους Μονίμους Αντιπροσώπους προς έγκριση.

ΜΕ TA ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ TO ΟΝΟΜΑ

Νέος γύρος συνομιλιών

Ο ειδικός μεσολαβητής του OHE για το Σκοπιανό κ. M. Νίμιτς, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. M. Τσερβένκοφσκι και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ανήγγειλε νέο γύρο συνομιλιών με τις την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας. Στη συνάντηση των δύο ανδρών ο Σκοπιανός πρόεδρος επανέλαβε τις αμετακίνητες θέσεις της χώρας του για τη διατήρηση του «συνταγματικού ονόματός της», και την εξεύρεση δεύτερης ονομασίας μόνο για τις σχέσεις της με την Αθήνα.

ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Ακύρωση διατάξεων

Κατά πλειοψηφία ενεκρίθη χθες από τη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία ακυρώνονται οι διατάξεις περί έκδοσης οικοδομικών αδειών που θέσπιζε ο N. 3212/03 της κ. Βάσως Παπανδρέου. Οι διατάξεις είχαν τεθεί από την κυβέρνηση σε αναστολή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2005, ωστόσο καθώς το επιτελείο του υπουργείου δεν ήταν έτοιμο να παρουσιάσει νέο θεσμικό πλαίσιο, προχώρησε στην ακύρωση των διατάξεων επαναφέροντας σε ισχύ το καθεστώς του 1993. H κίνηση του ΥΠΕΧΩΔΕ επικρίθηκε από το ΠΑΣΟΚ τόσο για την ασυμβατότητα της τροπολογίας με το νομοσχέδιο (αφορούσε την ΚΑΠ) όσο και γιατί, όπως σημειώθηκε, «αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν έτοιμη να κυβερνήσει» ενώ κριτική ασκήθηκε και για τις καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα. O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αντέτεινε ότι βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι η απουσία μελετών. Ως προς τις αιτίες ακύρωσης των διατάξεων της κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι δεν προβλέπονταν επαρκείς έλεγχοι της νομιμότητας των οικοδομικών αδειών και υποσχέθηκε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει νομιμότητα και διαφάνεια.

ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ TH ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Αυστηρή απάντηση Σιούφα

Για «διαστρέβλωση, παραποίηση και στείρα αντίδραση» κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφας, με αφορμή τα σχόλια του κ. Γ. Παπανδρέου επί της προτάσεως του κ. Σιούφα να αντικατασταθεί η εντοιχισμένη στην τεχνητή λίμνη Ταυρωπού Καρδίτσας, ώστε να αναγράφεται σε αυτή όχι μόνο το όνομα του εμπνευστή της κατασκευής (Νικολάου Πλαστήρα), αλλά και του τότε πρωθυπουργού (Κωνσταντίνου Καραμανλή) που υλοποίησε το έργο. O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο κ. Σιούφας έθεσε θέμα αλλαγής της ονομασίας της λίμνης, γεγονός το οποίο προκάλεσε άμεσα την αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης. «Είναι πρόβλημα για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ η αποκατάσταση της αλήθειας;» ανέφερε ο κ. Σιούφας.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ

Τουρκική «ντρίπλα»

Με σκοπό αφενός να αποτρέψει τον Πάπα Βενέδικτο 16ο να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 30 Νοεμβρίου, αποδεχόμενος πρόσκληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και αφετέρου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές σκοπιμότητες προβολής ο πρόεδρος της Τουρκίας απηύθυνε πρόσκληση στον Πάπα να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη γείτονα το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή