Ερχεται η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

Ερχεται η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μετάβαση στην… ηλεκτρονική Δικαιοσύνη επιχειρείται από το αρμόδιο υπουργείο με τη μηχανογράφηση και την εφαρμογή Πρότυπου Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφορικής κατ’ αρχήν στο Πρωτοδικείο Πειραιώς και κατ’ επέκταση στα λοιπά δικαστήρια της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας, κατά την εναρκτήρια τελετή λειτουργίας των Ποινικών Τμημάτων του Πρωτοδικείου Πειραιώς, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της μηχανογράφησης που χρηματοδοτήθηκε από το ΤΑΧΔΙΚ με κόστος 194.000 ευρώ. Το αρχείο δεδομένων επιτρέπει στον αρμόδιο ενδιαφερόμενο: να εντοπίσει μία απόφαση, την πορεία και το αποτέλεσμά της, να διαπιστώσει εάν έχει ασκηθεί έφεση ή αίτηση ακύρωσης, να ελέγξει εάν υπάρχουν εκκρεμότητες δικαστών και γραμματέων.

«Η μεγάλη κακοδαιμονία της Δικαιοσύνης είναι η αργοκίνητη διαδικασία της απονομής της, που φθάνει στα όρια της αρνησιδικίας», επεσήμανε ο κ. Παπαληγούρας, παρουσιάζοντας τα πρώτα δείγματα επίσπευσης της απονομής της Δικαιοσύνης μετά τη λήψη νομοθετικών μέτρων, όπως:

– O προσδιορισμός των υποθέσεων προς εκδίκαση στα δικαστήρια στους έξι μήνες για τις ειδικές και 12 για τις τακτικές διαδικασίες.

– O περιορισμός των αναβολών των υποθέσεων αυστηρά σε δύο.

– H διασφάλιση της έκδοσης απόφασης μέσα σε οκτώ μήνες από τη συζήτηση κάθε πολιτικής υπόθεσης, διαφορετικά προβλέπονται επιπτώσεις, όπως η υποχρεωτική αφαίρεση της δικογραφίας και η πειθαρχική δίωξη του δικαστή.

– H αποποινικοποίηση της οφειλής μέχρι 2.000 ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο.

– H εισαγωγή της μαγνητοφώνησης των πρακτικών στα δικαστήρια που εκδικάζουν κακουργήματα.

Ο υπουργός εκτιμά ότι έχει ήδη, επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων με τα μέτρα παραγραφής για το αξιόποινο, την παύση της ποινικής δίωξης για τα πλημμελήματα με μικρή κοινωνική απαξία, καθώς και τη μη εκτέλεση καταδικαστικών αποφάσεων, λόγω υφ’ όρων παραγραφής των επιβεβλημένων ποινών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης:

– Μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τέθηκαν στο αρχείο 130.000 δικογραφίες (περίπου οι μισές επί του συνόλου).

– Στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών τέθηκαν στο αρχείο 10.000 δικογραφίες σε σύνολο 17.000 περίπου, ενώ στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιώς τέθηκε στο αρχείο το 35% του συνόλου των δικογραφιών.

– Παρατηρείται επίσης, ότι έχει συντομευθεί η εκδίκαση των λοιπών υποθέσεων κατά ένα και πλέον έτος, αφού, ενώ στο παρελθόν οι προς εκδίκαση υποθέσεις προσδιορίζονταν σε 18 μήνες, τώρα προσδιορίζονται εντός τετραμήνου, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή