Πεντάμηνη προστασία O.A. από πιστωτές

Πεντάμηνη προστασία O.A. από πιστωτές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς πεντάμηνης προστασίας τίθεται η περιουσία του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας από πιστωτές τρίτους πλην του Δημοσίου. Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από την καταδικαστική απόφαση της E.E και τους άστοχους χειρισμούς περί άμεσης υπαγωγής των εταιρειών της O.A. σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, χθες η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στην κατάθεση κατ’ επείγουσας τροπολογίας προκειμένου κατά το μεσοδιάστημα μέχρι τη λήψη των οριστικών αποφάσεων, να προστατευτεί η περιουσία της εταιρείας από πιστωτές που μπορεί να συμπράξουν και να προλάβουν το Δημόσιο διεκδικώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές. H τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα, Μεταφορών-Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπη και Παιδείας Μαρ. Γιαννάκου, και περιελήφθη στο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση «θεμάτων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης». Επισημαίνεται ότι η περιουσία του Ομίλου της O.A. που προστατεύεται από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και προσωρινές διαταγές τρίτων, θα ισχύει μέχρι 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το Δημόσιο είναι ο μόνος πιστωτής που ακόμη και στο διάστημα προστασίας της περιουσίας της Ολυμπιακής, μπορεί να ζητήσει αυτή να τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Την προαναγγελία της σχετικής ρύθμισης έκανε νωρίτερα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς αν ο υπουργός Οικονομίας είναι δυσαρεστημένος από το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Λιάπης, αλλά και από το γεγονός ότι στην προχθεσινή διυπουργική δεν εκλήθη ο πρόεδρος της Ολυμπιακής, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς και ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία ασχολούνται με το πρόβλημα εδώ και καιρό με αγαστή συνεργασία.

Παρέμβαση ΤΕΕ

Το κράτος οφείλει να συνυπολογίσει τις παντός είδους δαπάνες στις οποίες υποχρεώθηκε από την εκάστοτε πολιτική εξουσία η «Ολυμπιακή» και να τις συμψηφίσει με τα χρέη της. Την άποψη αυτή εξέφρασε χθες το TEE, τονίζοντας ότι ο εθνικός αερομεταφορέας καθόριζε τα τελευταία τριάντα χρόνια την επιχειρησιακή στρατηγική του βάσει πολιτικών συμφερόντων. «Τα προβλήματα της επιχείρησης είναι γνωστά, αλλά όχι ανεπίλυτα», αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία προτείνονται εναλλακτικές για τη διατήρηση της εταιρείας.

– O πρόεδρος του ΣΥΑλ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την απόδοση των πολιτικών και άλλων ευθυνών. «Επιμένουμε», τόνισε, «με βάση τις προτάσεις που έχουν γίνει από ειδικούς επιστήμονες και από τους εργαζομένους, αλλά και από κόμματα όπως το δικό μας, ότι η Ολυμπιακή μπορεί να είναι και βιώσιμη, και δημόσια, και αποτελεσματική και κερδοφόρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή