Στάση αναμονής στο Φανάρι για τον Πάπα

Στάση αναμονής στο Φανάρι για τον Πάπα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής κρατεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά την κίνηση της Αγκυρας να απευθύνει πρόσκληση στον Πάπα Βενέδικτο 16ο να επισκεφθεί επίσημα την Τουρκία το 2006. H τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε με έναν διπλωματικό ελιγμό να ξεπεράσει την πρόσκληση που απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Πάπα να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη στις 29 και 30 Νοεμβρίου. Για άλλη μια φορά επιχείρησε σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό προφίλ που προσπαθεί να καλλιεργήσει εν όψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της 3ης Οκτωβρίου, να υποβαθμίσει την εμβέλεια και τη σημασία του Οικουμενικού Θρόνου.

Μόνο που στην περίπτωση αυτή πέτυχε να προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Βατικανού, αλλά και των ιταλικών MME που κάνουν λόγο για προσβλητική συμπεριφορά της έναντι του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βαρθολομαίος σε δηλώσεις του από τη βόρειο Ελλάδα υπογράμμισε ότι οι προετοιμασίες από την πλευρά των δύο εκκλησιών έχουν ολοκληρωθεί και όλα είναι έτοιμα για την επίσκεψη. «Οι σχέσεις του Βατικανού με οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι εσωτερικό του θέμα», σχολίαζαν χθες εκκλησιαστικοί κύκλοι για να υπενθυμίσουν ότι «οι σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών καθορίζονται σε άλλη βάση».

Η πρόσκληση προς τον Πάπα είχε απευθυνθεί στις 30 Ιουνίου. H Αγία Εδρα ωστόσο ακολουθώντας την πάγια τακτική της μετά την πρόσκληση Βαρθολομαίου επιθυμούσε να υπάρξει αντίστοιχη πρόσκληση και από την τουρκική κυβέρνηση, αφού ο εκάστοτε πάπας είναι και επικεφαλής του κράτους της Πόλης του Βατικανού. Κατά τη διάρκεια των άτυπων διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα ανάμεσα στους εκπροσώπους της και την τουρκική κυβέρνηση έγινε αμέσως φανερό ότι η δεύτερη αποθάρρυνε ουσιαστικά την επίσκεψη του Ποντίφικα.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες θέλησαν να αποφύγουν μια άρνηση στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία θα προκαλούσε τις έντονες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών, κυρίως καθολικών χωρών. Ετσι, τελικά επελέγη να προσκληθεί ως αρχηγός κράτους από τον πρόεδρο της Τουρκίας με στόχο να αποτρέψει τον Βενέδικτο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το ερώτημα που θέτουν τώρα πολλοί εκκλησιαστικοί παρατηρητές, αλλά και διπλωμάτες είναι ποια από τις δύο ιδιότητες που φέρει ο Βενέδικτος 16ος θα υπερισχύσει για την απόφαση που θα λάβει σε σχέση με την επίσκεψή του στην Τουρκία. «Θα ανταποκριθεί ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη να ταξιδέψει στο Φανάρι τον Νοέμβριο ή θα αποδεχθεί την πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας να την επισκεφθεί με την ιδιότητα αρχηγού κράτους το 2006», διερωτώνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή