Ενισχυμένη η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή

Ενισχυμένη η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σημαντικό κεφάλαιο, με ιδιαιτέρως πολύτιμα στοιχεία, που η κατάλληλη αξιοποίησή τους θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για την ελληνική διπλωματία, «γράφεται» κατά την τρέχουσα διετία στα Ηνωμένα Εθνη. Μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ελλάδα, είναι παρούσα στο εκ των σημαντικότερων στον κόσμο κέντρο λήψης αποφάσεων, λαμβάνοντας μέρος σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κρίσιμων αποφάσεων για το παρόν και το μέλλον των εθνών. H συμμετοχή σε ειδικές επιτροπές του OHE, η ανάληψη της προεδρίας του Σ.Α. τον Ιούλιο, οι συνεχείς επαφές και διαρκείς διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση διεθνούς ενδιαφέροντος ζητημάτων και παγκοσμίου χαρακτήρα κρίσεων, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι παρεμβάσεις ή οι πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών αποτυγχάνουν, συνιστούν -δίχως άλλο- μια αξιόλογη «προίκα» για την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Το μικρό γεωγραφικό μέγεθος της χώρας μας, βεβαίως, δεν επέτρεπε ουτοπικές φιλοδοξίες για καταλυτικές παρεμβάσεις στην διεθνή σκηνή. Ωστόσο, η δυνατότητα την οποία η Ελλάδα είχε και έχει να εκφράζει θέσεις, προτάσεις και απόψεις (ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτή η δυνατότητα δεν αξιοποιηθεί πλήρως εξαιτίας αντικειμενικών ή υποκειμενικών δυσκολιών), θεωρείται και είναι ιστορική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύνοδος κορυφής των ηγετών του κόσμου, που ολοκληρώθηκε χθες στη Νέα Υόρκη: Τα αποτελέσματά της κρίθηκαν (πολύ) κατώτερα των περιστάσεων, συγκριτικά με τις ανάγκες που έχουν επισημανθεί όσον αφορά τη μεταρρύθμιση και ενίσχυση του OHE. Τόσο, όμως, πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαβουλεύσεων, όσο και μπροστά στα μικρόφωνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, η Ελλάδα, «ξεπερνώντας» το μικρό του γεωγραφικού μεγέθους της, κινήθηκε στα ασυγκρίτως μεγαλύτερα πεδία της ιστορίας και της παράδοσής της.

Η ομιλία του πρωθυπουργού K. Καραμανλή στην ειδική συνεδρίαση του Σ.Α. την Πέμπτη, αλλά και χθες στη Γενική Συνέλευση, όπως επίσης οι ομιλίες και παρεμβάσεις του υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη τους τελευταίους μήνες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, έδωσαν σαφές στίγμα της ελληνικής άποψης για την αναγκαιότητα ύπαρξης και περαιτέρω ενίσχυσης του Οργανισμού, ευλαβικής προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και διαρκούς – ουσιαστικής ενίσχυσης των φτωχών του κόσμου.

Στον ανθρωπιστικό ρόλο του OHE, αφιέρωσε η ελληνική προεδρία μια ειδική συνεδρίαση του Σ.Α., επιχειρώντας να ενισχύσει το μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμπει ο Οργανισμός.

Για το συμβατό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, μίλησε ενώπιον των ηγετών των μονίμων και μη μονίμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ο κ. Καραμανλής.

Οι θέσεις

Οσον αφορά, εξάλλου, τα «επιμέρους» ζητήματα της ατζέντας που είχε η μεγάλη σύνοδος της Νέας Υόρκης, και τα οποία θα τα βρίσκουμε μπροστά μας την προσεχή περίοδο καθώς δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις αλλά ο διάλογος άνοιξε για τα καλά, η Ελλάδα διαμόρφωσε και υποστήριξε προτάσεις των οποίων η υλοποίηση θα σημάνει ευρύτατες και σημαντικότατες αλλαγές στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του OHE. Ειδικότερα η Αθήνα:

– Τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του αριθμού των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων- το αίτημα συμμετοχής σε αυτό που έχουν διατυπώσει η Γερμανία και η Ιαπωνία (γεγονός το οποίο μας φέρνει «απέναντι» στις ΗΠΑ και την Κίνα που έχουν ταχθεί κατά των δύο, αντιστοίχως, προαναφερομένων υποψηφιοτήτων).

– Υποστηρίζει «ενθέρμως», κατά δήλωση του πρωθυπουργού, τη δημιουργία μιας Επιτροπής Οικοδόμησης της Ειρήνης.

– Υποστηρίζει την πρόταση για ανάληψη προληπτικών δράσεων αποτροπής των συγκρούσεων στην Αφρική.

– Κατ’ αρχήν συμφωνεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με την πρόταση για αντικατάσταση της σημερινής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από ένα μικρότερης σύνθεσης αλλά με αυξημένη πολιτική ισχύ Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή